Klaus Iohannis consideră că, deşi zona drepturilor şi libertăţilor este vie, în continuă schimbare şi în pas cu dezvoltarea societăţii, multe din evoluţiile din acest domeniu sunt fie neglijate, fie traduse cu întârziere în norme juridice.
"Avocatul Poporului poate fi şi la acest nivel un aliat al intereselor cetăţenilor în negocierea cu autorităţile publice în spiritul progresului şi al corectei reprezentări", a susţinut şeful statului într-un mesaj citit, joi, de consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la fondarea instituţiei, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului.
"Independenţa şi corecta funcţionare a autorităţilor cu atribuţii în promovarea şi apărarea drepturilor omului sunt cerinţe esenţiale care trebuie îndeplinite pentru ca progresele aşteptate de cetăţeni să devină realitate. Rezoluţia Adunării Generale a ONU din 20 decembrie 1993 cu privire la statutul instituţiilor naţionale din domeniul protecţiei drepturilor omului rămâne principalul reper în acest sens", afirmă preşedintele.
În opinia sa, punerea binelui public deasupra oricăror alte interese şi garanţia că nu sunt încălcate principii de bază ale democraţiei care, implicit, afectează drepturile şi libertăţile civice - acestea sunt mai mult decât simple obligaţii legale şi reprezintă 'o datorie de onoare pentru Avocatul Poporului'.
"România are nevoie de o justiţie puternică şi de instituţii responsabile. O ţară cu autorităţi decuplate de cetăţean, cu o justiţie în care oamenii şi-au pierdut încrederea nu poate spera la un progres veritabil. Parteneriatul real între cetăţeni şi Avocatul Poporului, exercitarea cu echidistanţă a rolului său constituţional sunt elemente care întăresc inclusiv încrederea în sistemul de justiţie, un pilon esenţial de interacţiune stat - cetăţean", se mai arată în mesajul lui Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu