Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni şi marţi, în Egipt, la Sharm El-Sheikh, la Summitul implementării climatice, care va avea loc în contextul celei de-a 27-a Conferinţe a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), a transmis Administraţia Prezidenţială.
'Preşedintele Klaus Iohannis sprijină efortul global de combatere a cauzelor şi a efectelor schimbărilor climatice, perspectivă care va fi subliniată şi în dezbaterile prilejuite de acest eveniment care se desfăşoară la cel mai înalt nivel, în prezenţa a peste 100 de şefi de stat şi de guvern', potrivit unui comunicat transmis vineri.
La COP27 sunt aşteptaţi numeroşi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale, ai societăţii civile, mediului academic şi de afaceri. În cadrul summitului, preşedintele Iohannis va susţine Declaraţia naţională şi va participa la întâlniri multilaterale şi bilaterale care vizează promovarea cercetării şi inovării pentru a susţine acţiunile climatice, securitatea alimentară, comunităţile vulnerabile, adaptarea la schimbările climatice şi răspunsul eficient la situaţii de urgenţă generate de acestea.
De asemenea, şeful statului va coprezida alături de prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, un eveniment la nivel înalt pe tema promovării educaţiei privind schimbările climatice, la care vor participa şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană şi state partenere, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor europene şi ai organizaţiilor internaţionale.
Această dezbatere, organizată la iniţiativa preşedintelui României, se fundamentează în bună măsură pe demersurile realizate la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, care s-au materializat cu lansarea, în luna iunie a acestui an, a Raportului 'Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile'.
Pe agenda COP27 de la Sharm El-Sheikh se regăsesc teme precum adaptarea la schimbările climatice, mecanismul internaţional pentru pierderi şi daune asociate schimbărilor climatice, finanţarea acţiunii climatice şi dezvoltarea şi transferul tehnologiilor, dar şi promovarea egalităţii de gen inclusiv în contextul schimbărilor climatice.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, plecând de la rezultatele COP26 din 2021, care s-a concretizat cu Pactul Climatic de la Glasgow, convenţie care a reafirmat obiectivul Acordului de la Paris, din 2015, privind limitarea creşterii temperaturii medii globale, viziunea Preşedinţiei egiptene a COP27 este de a trece de la negocieri şi planificare la implementare.
România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, susţine angajamentul de neutralitate climatică al UE până în 2050, în vederea îndeplinirii Acordului de la Paris, cu obiectivul intermediar de reducere până în anul 2030 a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% comparativ cu nivelul atins în 1990.
Noul lider al Guvernului britanic, Rishi Sunak, a anunţat miercuri că va merge în cele din urmă la COP27, după ce declarase iniţial că nu va participa la această conferinţă internaţională pentru climă întrucât dorea să se dedice rezolvării unor chestiuni urgente de pe agenda internă a ţării sale, transmite AFP.
'Nu există prosperitate pe termen lung fără acţiuni care privesc schimbările climatice. Nu există securitate energetică fără să investim în energiile regenerabile. De aceea voi asista la COP27 săptămâna viitoare: pentru ca moştenirea de la Glasgow (oraşul care a găzduit precedenta conferinţă pentru climă, COP26 - n.r.) să se traducă într-un viitor mai sigur şi durabil', a scris pe Twitter liderul Partidului Conservator, în vârstă de 42 de ani. Această schimbare de poziţie intervine la o zi după ce fostul premier britanic Boris Johnson a confirmat că va participa la COP27, care va avea loc în Egipt.
Iniţial, Rishi Sunak a afirmat că nu va merge la această conferinţă pentru climă, justificându-şi absenţa prin 'angajamente urgente' în Regatul Unit, în special pentru a pregăti prezentarea pe 17 noiembrie a proiectului de buget, aşteptat cu nerăbdare după mai multe săptămâni de instabilitate financiară, provocată de anunţurile economice făcute de predecesoarea lui, Liz Truss, care a deţinut această funcţie doar 49 de zile.
După un cumul de critici, venite inclusiv din partea coordonatorului britanic al COP26, Alok Sharma, liderul de la Downing Street Nr. 10 a părut că îşi pregăteşte gradual terenul pentru o schimbare radicală de poziţie, iar purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Marii Britanii a declarat marţi că prezenţa lui Rishi Sunak la COP27 este 'analizată în această perioadă'.
'O decizie bună. Avem cu toţii nevoie de leadershipul Regatului Unit în domeniul climei', a reacţionat pe Twitter ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney.
'Sunt bucuroasă că s-a răzgândit', a declarat şi deputata britanică ecologistă Caroline Lucas, care criticase decizia iniţială a premierului Rishi Sunak, considerând-o 'o eroare stânjenitoare pe scena mondială'. 'Să fie o lecţie pentru el', a adăugat ea. Rămâne de văzut dacă şi regele Charles al III-lea, renumit pentru angajamentul său îndelungat faţă de conservarea mediului înconjurător, va participa la rândul lui la COP27.
Vineri, biroul de presă de la Downing Street Nr. 10 a anunţat că suveranul nu va asista la eveniment, la recomandarea Guvernului. 'Conform practicii în vigoare, avizul Guvernului a fost solicitat şi furnizat de un fost prim-ministru, convenindu-se unanim că ar nu ar fi o bună ocazie pentru regele Charles al III-lea să asiste în persoană la acel eveniment', declarase un purtător de cuvânt al premierului britanic.
Regele Charles al III-lea organizează însă vineri o recepţie la Palatul Buckingham, la care vor participa 200 de şefi de companii şi lideri ai unor ONG-uri, 'pentru a marca încheierea preşedinţiei britanice de la COP26 şi pentru a privi spre summitul COP27', a anunţat serviciul de presă al casei regale britanice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu