Președintele Klaus Iohannis ar putea participa joi la ședința de Guvern.
Cu privire la ordinea de zi, președintele Klaus Iohannis spunea marți: ”Guvernul trebuie să îmi trimită tot. Nu mă trimite doamna premier să citesc site-ul Guvernului”. Astăzi, cu o zi înainte de ședința de Guvern, a fost publicată ordinea de zi. Vezi AICI
Potrivit Legii pentru organizarea și funcționarea Guvernului României și ministerelor, articolul 24, alineatul 2: ”Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.”
Din partea Guvernului, nu sunt informații că premierul Viorica Dăncilă l-ar fi invitat pe președintele Klaus Iohannis la ședința de guvern de mâine.
”Problema e că dânsul poate participa doar în condițiile articolul 87 din Constituție, care prevede trei situații. Președintele poate să participe, în schimb, la orice ședință, pe orice temă, dacă este invitat de premier. Dacă participă, în orice caz, prezidează ședințele de Guvern. Dacă președintele se opune unei ordonanțe sau hotărâri de Guvern nu se poate adopta” subliniază avocatul Bogdan Bărbuceanu.
Marți, președintele mai spunea: ”Sper să înţeleagă că numai eu am căderea să apreciez dacă actele prevăzute acolo cad în zona descrisă de articolul 87 din Constituţie. (...) Ultima dată când s-a dat această Ordonanţă am avut aproape o revoluţie, deci o problemă de ordine publică. Nu este incitare ce vă spun, este o concluzie de dată trecută, când un act normativ, OUG 13, a fost promovat pe agenda Guvernului Grindeanu”.
Vezi și: Iliescu - candidat PSD prezidențiale. Chirieac: E IMPOSIBIL! O glumă
”Cu privire la această afirmație, Bogdan Bărbuceanu spune că ”e o abordare personală a dânsului, dar ne raportăm la Constituție. Câtă vreme eventual CCR nu stabilește că o Ordonanță de amnistie și grațiere ar fi cu privire la ordinea publică, nu are cum să stabilească așa ceva, dar, prin absurd, dacă am stabili, ne-am încadra în art. 87, dar câtă vreme nu avem o astfel de hotărâre a CCR, nu poate președintele să aprecieze că amnistia și grațierea țin de ordine publică. Sub nicio formă nu se poate și nu poate fi primit la ședințele de Guvern. Nu putem da o altă interpretare decât cum scrie în Constituție. Bănuiesc că se va ajunge la un conflict la CCR, dar eu nu văd cum ar putea să fie încadrată așa amnistia și grațierea.”
Vezi și: EXCLUSIV CCR confirmă scenariul DCNews! Graba lui Dăncilă, victoria lui Iohannis
Legea mai spune că ”Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.” În același timp, hotărârile și ordonanțele se iau prin consens: ”Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe în prezenţa majorităţii membrilor săi. Hotărârile şi ordonanţele se adoptă prin consens.” Însă, legea mai prevede: ”Dacă nu se realizează consensul, hotărăşte primul-ministru.”, precizare ce poate fi interpretată.
”Deciziile în Guvern se iau prin unanimitate. Câtă vreme, dânsul se opune, și-n calitate de președinte, nu va putea fi luată nicio ședință de Guvern” subliniază avocatul Bogdan Bărbuceanu, pentru DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu