Președintele României, Klaus Iohannis, prima reacție după cutremul din Maroc.
„Întristat de dezastrul care a avut loc aseară în #Maroc. Gândurile noastre sunt la familiile celor care și-au pierdut viața în această tragedie. Dorim însănătoșire grabnică răniților.” a declarat președintele pe pagina sa de X (Twitter).
Saddened by the disaster which took place last night in #Morocco. Our thoughts are with the families of those who lost their lives in this tragedy. We wish a speedy recovery to the wounded.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) September 9, 2023
Cutremurul a avut loc vineri seara - distrugând clădiri din marile orașe și forțând oamenii să iasă masiv pe străzi.
Martorii din Marrakech au declarat agenției de presă Reuters că unele clădiri s-au prăbușit. S-au văzut crăpături mari într-o secțiune a zidurilor orașului medieval.
Posturile locale de televiziune difuzează imagini cu un minaret de moschee căzut, cu mașini acoperite cu moloz. Alții au fost văzuți țipând în timp ce au fugit din centrele comerciale și restaurante.
Oficialii lucrează pentru a curăța drumurile, astfel încât ambulanțele și ajutoarele să poată ajunge la cei afectați.
Montasir Itri, un locuitor în satul montan Asni, nu departe de epicentru, a declarat că majoritatea caselor au fost avariate – adăugând:
„Vecinii noștri sunt sub dărâmături și oamenii lucrează din greu pentru a-i salva folosind mijloacele disponibile în sat”, a spus el.
Potrivit US Geological Survey, epicentrul a fost sus în Munții Atlas - la aproximativ 43 de mile (70 km) distanță de Marrakech, o destinație turistică populară.
USGS a adăugat că acesta s-a produs la o adâncime relativ mică de 11,5 mile (18 km).
Acesta este unul dintre cele mai puternice cutremure din Maroc din ultimii ani - și, deși sunt relativ rare, un cutremur cu magnitudinea de 5,8 în 1960 a provocat mii de morți.
Cutremurul s-a simțit până în Portugalia și Algeria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News