Iohannis: România susţine aderarea la UE a Ucrainei, Moldovei şi Georgiei

Administraţia Prezidenţială
Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat că România va susţine aderarea Ucrainei la UE. 

"România susţine pe deplin integrarea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în familia europeană, iar România va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca aceasta să devină realitate", a scris Klaus Iohannis pe Twitter. 

Aderarea Ucrainei la UE. Aurescu: Nu se poate face în câteva zile, dar merită o discuție

În contextul în care Volodymyr Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, invitat fiind la B1TV, în emisiunea moderată de Tudor Mușat, a vorbit despre perspectiva Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

„Perspectiva europeană a Ucrainei e o realitate. Ucraina, Republica Moldova și Georgia au perspectiva de a fi, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, asta depinde de propriile performanțe, membre ale Uniunii Europene. Nimeni nu poate să retragă această perspectivă acestor state. Este adevărat că în ultimii ani a existat o reticență din partea unor state UE, mai ales din partea de vest, în a accepta introducerea în documentele europene a acestei referiri. Noi, România, susținem perspectiva europeană și pentru Ucraina, și pentru Republica Moldova, și pentru Georgia. Am fost primul stat membru al UE care a ratificat acordul de asociere și cel de liber schimb al acestor țări. Cred că este foarte util, inclusiv în acest context, să reiterăm existența acestei perspective europene.

Însă, o aderare foarte rapidă este greu de realizat, inclusiv din punct de vedere procedural. Aderarea la Uniunea Europeană, după cum o știm din propria noastră experiență, presupune un proces foarte serios de reformă profundă care necesită foarte multe eforturi atât din partea statului candidat, cât și din partea Uniunii Europene. Noi suntem dispuși să sprijinim, dar cu siguranță că nu se va putea realiza aderarea Ucrainei sau a celorlalte state din parteneriatul estic într-un interval de câteva zile. Asta este clar.

Ucraina a depus deja o cerere de candidatură. Sunt convins că și Republica Moldova și Georgia se gândesc la așa ceva. Merită o discuție, să o facem în interiorul UE, pe reiterarea susținerii pentru perspectiva europeană a acestor state, însă vom vedea și care e poziția celorlalte state membre. Însă, evident, nu se poate realiza întregul proces într-un interval de timp atât de scurt, chiar dacă există o criză complicată la granițele Uniunii Europene“, a precizat Bogdan Aurescu.CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel