Tudorel Toader a declarat pentru Antena 3 ce se va întâmpla în cazul în care președintele României va refuza să numească miniștrii propuși de Viorica Dăncilă.
"Pe mine mă puteți întreba dacă am redactat draftul de sesizare și sigur v-aș răspunde că da. Ce se întâmplă cu sesizarea, nu eu sunt autor, doamna premier, dacă va fi Guvernul, președintele Camerei Deputaților, președintele Senatului. Cel mai probabil doamna premier pentru că e vorba de numirea unui membru al Guvernului, al unuia sau a doi miniștri. Argumentele sunt cele care sunt publice.
Noi avem o putere executivă bicefală, jumătate la președinte, jumătate la Guvern. În anul 2008, Curtea Constituțională a dat o decizie în care spunea că pentru a se asigura echilibrul între cele două jumătăți ale executivului, trebuie să aibă și președintele un rol în procedura de numire. Care este rolul acela? De a refuza o singură dată numirea unui ministru ceea ce s-a și întâmplat. Prin urmare, noi vorbim în ipoteza în care în Guvern un post de ministru este vacant și atunci nu intră în discuție revocarea, intră în discuție doar numirea. Propune prim-ministru, președintele poate să refuze o singură dată, nu mai poate refuza a doua oară. Nu înseamnă că candidatul refuzat nu poate fi propus la un minister și în ipoteza asta ne aflăm. Avem a doua situație în care postul de ministru este ocupat, prim-ministrul vrea să înlocuiască un ministru în funcție cu un alt ministru. Președintele nu are nicio competență în revocarea ministrului", a declarat Tudorel Toader.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu