Jurnalistul Mihai Gâdea a vorbit despre anunțul lui Klaus Iohannis privind candidatura la NATO.
Astăzi, 12 martie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general NATO. Jurnalistul Mihai Gâdea a vorbit despre acest subiect.
„E un lucru interesant faptul că președintele face acest lucru, dar haideți să ne uităm prima dată la context.
Contextul este așa: domnul Rutte, fost premier al Olandei, are susținerea Statelor Unite și a unor aliați extrem de influenți, ceea ce înseamnă că Statele Unite nu pot să susțină în același timp doi candidați. Așadar, domnul Iohannis, în acest moment, face un joc interesant și nu ar fi fost rău ca domnia sa să negocieze funcții și poziții pentru România, așa cum face pentru domnia sa.
Ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, la faptul că Ungaria a anunțat că se opune candidaturii domnului Rutte. În ce context vine acest anunț al Ungariei? În contextul în care premierul Viktor Orban s-a întâlnit cu fostul președinte american Donald Trump, iar domnia sa a dat un interviu după această întâlnire și a spus așa: „Donald Trump, în momentul în care va ajunge președinte al Statelor Unite, nu va mai finanța Ucraina și, în momentul acela, războiul se va termina pentru că nu vor avea finanțare, iar europenii nu mai pot să susțină acest război așa cum au făcut-o până acum.”
Așadar, în momentul de față, putem specula, ca să nu spunem că există niște informații pe surse care spun că înțelegerea dintre Viktor Orban și Donald Trump este să blocheze ca domnul Rutte să ajungă secretar general al NATO.", a spus Mihai Gâdea.
„Klaus Iohannis ar putea să fie soluția de deblocare a întregii situații, dar ar putea să existe și o a treia variantă pentru că e posibil ca domnul Rutte să nu poată să ajungă secretar general al NATO pentru că are această blocadă din partea Ucrainei. Așa cum spuneam mai devreme, Orban pare că își va ține cuvântul dat lui Trump.
Domnul Rutte este cel care are aceeași poziție pe care o are administrația Biden, aceeași poziție pe care o au aliații europeni cu privire la Ucraina, iar în momentul în care ar ajunge secretar general cineva care are o astfel de viziune, atunci ar fi un conflict între noua administrație și secretarul general al NATO.
Motiv pentru care, președintele Iohannis, în perioada președintelui Trump, a avut două vizite la Casa Albă. De când este președinte Joe Biden, nu a avut niciuna și ar putea să fie o variantă.", a spus Mihai Gâdea.
„Să nu uităm că în momentul în care doi se bat, proverbul zice că ar putea să câștige al treilea. Să ne uităm cu atenție la fostul prim ministru din Danemarca, Frederiksen. Doamna Frederiksen ar putea să fie cea care în momentul de față nu este văzută, dar să întrunească susținerea tuturor. E una dintre variantele despre care se vorbește acum.
Cred că e bine că România face această mișcare, cred că e bine ca România să fie prezentă, nu doar pentru șefia NATO, ci pentru orice poziție importantă îți dă vizibilitate, îți oferă posibilitatea să fii jucător.
Cred însă că dacă nu va fi ca domnul Iohannis să ajungă secretar general al NATO, e bine să vedem cum se negociază altceva pentru România și nu doar pentru domnul președinte Iohannis.", a spus Mihai Gâdea la Antena3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu