Iohannis: STS a făcut eforturi constante pentru sincronizarea cu ritmul de evoluţie al tehnologiei

Klaus Iohannis/ Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis/ Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a făcut eforturi constante pentru ca dezvoltarea capabilităţilor sale să se sincronizeze cu ritmul alert de evoluţie a tehnologiei, în concordanţă cu nevoile statului român.

'Sărbătorim, astăzi, 30 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, ca structură specializată în domeniu, cu rol de integrator al infrastructurii şi serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei de stat. În contextul promovării intereselor de securitate ale României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut eforturi constante pentru ca dezvoltarea capabilităţilor sale să se sincronizeze cu ritmul alert de evoluţie a tehnologiei, în concordanţă cu nevoile de funcţionare şi de modernizare ale statului nostru', a declarat Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi împlinirii a 30 de ani de activitate în domeniul comunicaţii şi tehnologia informaţiei de stat.

Președintele Iohannis a arătat că, după 30 de ani, STS este cunoscut drept principalul furnizor de reţele, sisteme şi servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei de calitate pentru autorităţile statului român, având o experienţă valoroasă dovedită şi recunoscută, inclusiv în plan internaţional.

'Construirea şi finalizarea 'Centrului de date disaster recovery şi business continuity' şi a 'Centrului de servicii esenţiale de comunicaţii şi tehnologia informaţiei', precum şi implicarea în implementarea infrastructurii Cloud-ului Guvernamental din România garantează respectarea unor înalte standarde de siguranţă, absolut necesare în momente de crize multiple, aşa cum avem în prezent. Anual, operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din cadrul Serviciului de urgenţă 112 preiau milioane de apeluri ale cetăţenilor, pentru a-i pune în legătură cu instituţiile specializate de intervenţie de care au nevoie - Ambulanţă, Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont', a spus Iohannis.

Klaus Iohnanis a mai spus că, în timpul pandemiei de Covid-19, specialiştii STS s-au implicat în crearea unor soluţii tehnice, dar și a unor aplicaţii informatice care să ajute autorităţile medicale să facă faţă mai bine crizei sanitare.

Iohannis a mai zis că  STS a contribuit la digitalizarea serviciilor fiscale, medicale şi ale autorităţii judecătoreşti, precum şi la realizarea unor importante sisteme informatice puse la dispoziţia Ministerului Educaţiei, destinate managementului proceselor de şcolarizare.

'În acest context complicat, vă revine sarcina de a realiza o evaluare serioasă a propriului rol în creşterea rezilienţei naţionale, ţinând cont de spectrul divers de riscuri şi ameninţări convenţionale şi neconvenţionale care se propagă la nivel global şi care sunt resimţite de întregul sistem internaţional. În acest sens, este esenţial să acordăm atenţia cuvenită formării şi pregătirii tinerilor, să investim în educaţia lor. Am convingerea că, la absolvirea studiilor, o parte dintre studenţii pasionaţi de comunicaţii şi tehnologia informaţiei vor alege să contribuie la digitalizarea administraţiei publice şi că unii dintre ei vor alege o carieră în Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. (...)

Această zi este dedicată tuturor celor care şi-au clădit o carieră în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi care şi-au asumat viziunea şi valorile instituţiei, astfel încât activităţile desfăşurate să îndeplinească cele mai înalte standarde. Adresez personalului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale îndemnul de a-şi consolida, în continuare, cultura profesională adecvată scopului care îi revine instituţiei în arhitectura securităţii naţionale', a mai declarat preşedintele Iohannis.

Ciucă: STS a devenit un reper în materie de comunicaţii şi tehnologia informaţiei pentru România

Premierul Nicolae Ciucă a participat, marţi, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, la ceremonia dedicată Zilei Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi împlinirii a 30 de ani de activitate în domeniul comunicaţii şi tehnologia informaţiei de stat.

'Participăm astăzi la un moment special al unei instituţii care oferă servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei la nivelul statului român în deplină siguranţă. (...) Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a oferit timp de 30 de ani cele mai noi şi sisteme complexe şi soluţii de comunicaţii destinate statului, reuşind să ţină pasul cu fiecare etapă tehnologică. Parcursul a presupus adaptarea serviciilor la progresul tehnologic global, la permanentele reconfigurări şi la integrarea obiectivelor strategice ale României ca stat membru al UE şi al NATO. (...)

V-aţi adaptat, aţi anticipat şi aţi răspuns adecvat provocărilor tehnologice şi de securitate generate de transformarea accelerată a societăţii şi aţi devenit un reper în materie de comunicaţii şi tehnologia informaţiei pentru ţara noastră', a declarat Nicolae Ciucă. El a adăugat că la ora actuală STS administrează o infrastructură ultramodernă şi rezilientă, bazată pe investiţii în tehnologie şi în pregătirea inginerilor şi specialiştilor din cadrul instituţiei, care şi-au dovedit valoarea în multe situaţii. 

Ciucă a punctat rolul jucat de STS în perioada pandemiei de COVID 19.

'În pandemia de COVID 19 aţi avut un rol fundamental în crearea în timp record a unor platforme şi sisteme informatice cu un nivel de sofisticare ridicat şi flux sută la sută digital, cu mecanisme securizate de comunicare la distanţă sau soluţii digitale, dovedind rezilienţa şi capacitatea de continuitate guvernamentală în situaţii de criză', a spus Ciucă.

Premierul a menţionat şi colaborarea dintre STS şi ministerele de profil în baza căreia s-a reuşit facilitarea atragerii fondurilor din PNRR, precum şi deschiderea spre obiectivul digitalizării administraţiei publice în România.

Prim-ministrul a marcat şi rolul determinant asumat de STS privind organizarea acţiunilor de răspuns ale statului şi asigurarea întregului sistem de comunicaţii pentru autorităţile de la frontieră, în contextul războiului de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina.

'Felicit specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale pentru modul în care au blocat multiple atacuri îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România, dar şi pentru partajarea analizelor proprii şi colaborarea cu specialiştii IT şi experţii de la nivelul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi cei ai instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare. Aţi demonstrat că, în cazul unui atac cibernetic, avem specialişti şi avem expertiză, iar deciziile şi măsurile fizice, tehnice şi operaţionale luate în timp real sunt esenţiale', a declarat Ciucă.

Conform premierului, priorităţile pentru perioada următoare rămân cele legate de redimensionarea sistemului naţional de comunicaţii de stat, conform cerinţelor internaţionale de calitate, şi realizarea infrastructurii necesare care va găzdui cloud-ul guvernamental şi serviciile electronice de care au nevoie cetăţenii.

Şeful Guvernului i-a felicitat pe specialiştii STS pentru activitatea depusă şi i-a îndemnat să menţină aceleaşi înalte standarde de competenţă şi performanţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel