Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, și președintele Klaus Iohannis au susținut o conferință de presă comună la Strasbourg.
În cadrul conferinței, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă ia în considerare continuarea carierei politice într-o funcție la nivel european. Din 2019, niciun lider din Europa de Est nu a fost numit într-o funcție înaltă cheie, la nivel European, astfel că, o altă întrebare pe care au primit-o cei doi a fost dacă a venit vremea ca Europa de Est să dea un reprezentant în topul instituțiilor UE.
„Nu cred că este momentul să fac speculații. Sunt președintele României, sunt membru în Consiliul European unde, după alegerile europene, se vor discuta toate aceste poziții.
În ce privește a doua parte a întrebării, am o opinie foarte clară. După părerea mea, ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea de Est.
Eu cred că în 2019 s-a greșit, toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente din vechea Europă și este unul dintre motivele pentru care foarte mulți est-europeni se consideră puțin lăsați deoparte.
Este o eroare și sper că, de data aceasta, această eroare să nu se mai producă. Ar fi bine pentru Uniune să se înțeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă și ținând cont de criteriul regional.
Este bine să avem persoane din vechea Europă, din est, este bine să fie din nord, din sud. Aceste chestiuni nu trebuie niciodată neglijate fiindcă ele ar adânci niște falii care, preferăm noi, să fie închise.”, a spus Klaus Iohannis.
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că este important pentru legitimitatea UE ca toată lumea să se simtă reprezentată în funcţiile de vârf din blocul comunitar şi ca echilibrul geografic să fie respectat.
'Cred că e important pentru legitimitatea UE ca toată lumea să simtă că este reprezentantă. Nu sunt puţini oameni calificaţi care să ocupe poziţii şi echilibrul geografic trebuie să fie respectat', a spus Metsola răspunzând unei întrebări din partea presei, atrăgând totuşi atenţia că aceste discuţii se vor purta după rezultatul alegerilor europene din iunie.
Referindu-se la viitorul proces electoral din UE, Metsola a spus că 'nu putem ignora temerile oamenilor, pentru că altfel vom creşte polarizarea. Este mai simplu să întocmeşti o naraţiune în alb-negru, dar sunt sigură ca dacă conteşti acea naraţiune arătând de ce se iau deciziile îl putem contracara'.
În acelaşi timp, a atras ea atenţia, 'provocarea nu este doar populismul, ci şi majoritatea tăcută. Până în ziua alegerilor vom încerca să-i convingem că votul contează'.
Metsola a declarat că este o onoare să-l primească pe preşedintele român la Parlamentul European (PE), 'casa democraţiei', şi i-a mulţumit pentru sprijinul continuu al României pentru Ucraina.
'Europa este mai puternică datorită efortului nostru colectiv, în care jucaţi un rol foarte important', a spus Roberta Metsola.
De asemenea, a mai afirmat ea, 'Europa va fi mai puternică când veţi intra în zona euro şi vă veţi ocupa locul pe care îl meritaţi în spaţiul Schengen'. Ea le-a transmis românilor că este important să voteze în alegerile europene din iunie şi să nu ia Europa ca pe un lucru garantat.
'Vocea lor contează pentru viitorul Europei şi pentru viitorul României', a spus ea. Preşedintele Klaus Iohannis se adresează miercuri Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, în cadrul dezbaterii 'This is Europe', la invitaţia preşedintei PE, Roberta Metsola, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci