Președintele Klaus Iohannis va primi Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului al Fundației Zentrum Gegen Vertreibungen.
Conform publicației sașilor stabiliți în Germania Siebenbuerger Zeitung, laudatio va fi ținut de fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Ceremonia va avea loc la invitația președintelui Fundației, Christean Wagner. Patronajul a fost preluat de prim-ministrul landului Hessa, Boris Rhein.
Prin ceremonia de decernare a premiului, juriul Premiului Franz Werfel pentru Drepturile Omului ”onorează activitatea amplă și diversă a Președintelui României, care a luptat pentru drepturile omului în diferite funcții, în special pentru minoritățile din țara sa și din întreaga Europă”.
Publicația îi face o scurtă descriere președintelui Klaus Iohannis spunând că face parte din minoritatea germană a sașilor transilvăneni din România, iar ”locul său de naștere a fost timp de secole centrul spiritual și cultural al sașilor din Transilvania”.
De asemenea, a fost amintită și perioada în care Klaus Iohannis a fost primar, arătând că acesta „a muncit fără a ține cont de partide pentru toți cetățenii orașului și a reușit, printre altele, ca Sibiul să fie declarat Capitală Europeană a Culturii în 2007”.
Sursa citată menționează că este meritul lui Klaus Iohannis este faptul că ”România s-a poziționat întotdeauna în vestul politic al Europei și a promovat calea integrării europene”.
”Este, de asemenea, meritoriu faptul că este foarte angajat în echilibrarea intereselor diferitelor curente socio-politice. Johannis susține valorile democrației liberale și ale statului de drept și, în calitate de membru al sașilor transilvăneni, și-a asumat responsabilitatea pentru comunitate. Angajamentul său pentru o cooperare unită și prosperă a tuturor statelor și popoarelor din Europa nu poate fi apreciat îndeajuns de mult”.
Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este acordat o dată la doi ani unor persoane, inițiative sau grupuri ale căror acțiuni ”trezesc un sentiment de responsabilitate față de încălcarea drepturilor omului prin genocid, expulzare sau distrugerea deliberată a grupurilor naționale, etnice sau religioase”, mai arată publicația.
Franz Werfel este un scriitor austriac (1890-1945), exilat în SUA la finalul vieții, autor al mai multor cărți, între care și ”40 de zile pe Musa Dagh”, un roman care evocă deportarea armenilor în timpul genocidului din 1915 din Imperiul Otoman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu