Președintele Klaus Iohannis și-ar dori să deschidă lista Partidului Național Liberal (PNL) București la Senat.
Potrivit informațiilor obținute de Digi 24 pe surse, președintele Klaus Iohannis le-ar fi cerut liberalilor să modifice legea astfel încât să poată candida, ţinând cont că parlamentarele au loc cu o săptămână înainte de turul doi al prezidenţialelor. În Constituţie scrie că preşedintele nu poate fi membrul vreunui partid, iar legea prevede că pe listele partidelor nu pot candida independenţii. Ar mai exista, însă, o variantă: Klaus Iohannis să demisioneze înainte de finalul mandatului, potrivit sursei citate.
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a reacţionat față de informațiile vehiculate.
"Candidatura preşedintelui Iohannis nu a fost discutată în partid şi nu exista niciun fel de decizie în acest sens. Ca atare, în mod evident că vorbim de o simplă speculaţie. Eu vă spun în calitate de purtător de cuvânt, dumneavoastră prezentaţi o informație care v-a parvenit pe anumite surse. În mod oficial, atâta timp cât această candidatură nu a fost discutata în cadrul organizaţiei, oficial nu există o decizie în acest sens. Avem foarte multe organizaţii judeţene care ne-au transmis listele candidaţilor pentru a fi validate. În acest moment, nu există o propunere în ceea ce îl priveşte pe președintele Klaus Iohannis ", a spus Ionuț Stroe, la postul tv citat anterior.
"PNL Bucureşti şi-a desemnat mai mulți oameni care pot face această ofertă politică în toamna acestui an, dar deocamdată nu s-a luat o decizie în ceea ce priveşte candidaturile", a mai spus liberalul.
Întrebat dacă PNL va accepta să îl pună cap de listă la parlamentare pe președintele Klaus Iohannis, în cazul în care acesta și-ar dori, Ionuț Stroe a punctat:
"Dacă vom fi în această situație, va trebui să decidem pentru că, până la urmă, vorbim despre un lider care are o experienţă valoroasă în funcţia de preşedinte, un om alături de care am avut un parteneriat corect. Nu aş merge mai departe cu speculaţiile, pentru că, deocamdată, nu există o asemenea propunere. Este un om politic reper în istoria postdecembristă românească, un om politic foarte implicat, un om cu foarte bune relaţii în afară, dar deja intrăm într-o zonă a speculaţiilor. Nu există, deocamdată, niciun fel de candidatură, de discuţie în cadrul partidului şi niciun fel de decizie."
Alegerile parlamentare şi prezidenţiale în 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie - primul tur al alegerilor prezidenţiale; 1 decembrie - alegerile parlamentare; 8 decembrie - al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Alegerile parlamentare din România se desfăşoară la 1 decembrie 2024.
Alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate, pot să se înregistreze în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul la secţia de votare până la data de 16 septembrie. Înscrierea se poate face online, pe site-ul votstrainatate.ro.
Termenul limită până la care partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune listele de candidaţi este de 2 octombrie. De asemenea, până la 4 octombrie, Biroul Electoral Central se pronunţă, prin decizii, în sensul admiterii sau respingerii candidaturilor.
Alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă până la 17 octombrie, scrie Agerpres. Înscrierea se face online pe site-ul online, pe site-ul votstrainatate.ro. Tot până la 17 octombrie, competitorii electorali pot depune listele de candidaţi şi candidaturile independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
19 octombrie este data până la care Birourile electorale de circumscripţie admit sau resping candidaturile pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţiile electorale din ţară.
Până în 22 octombrie, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri trebuie să stabilească şi să depună semnele electorale la Biroul Electoral Central (BEC). Urmează ca BEC să le înregistreze sau să le respingă până la data de 26 octombrie.
În 28 octombrie, Birourile electorale de circumscripţie constată rămânerea definitivă a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din ţară.
La 30 octombrie, preşedintele biroului electoral de circumscripţie stabileşte, prin tragere la sorţi, ordinea în care se tipăresc numele candidaţilor pe buletinul de vot în circumscripţiile electorale din ţară.
Până la 1 noiembrie, Biroul Electoral Central trebuie să aducă la cunoştinţa publicului semnele electorale, în timp ce primarii, cu ajutorul prefecţilor, aduc la cunoştinţa publică delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare şi a sediilor acestora.
Tot până la 1 noiembrie, primarii stabilesc şi asigură locurile speciale pentru afişajul electoral.
Campania electorală debutează la 1 noiembrie şi se încheie la 30 noiembrie, ora 7.00.
Până la 16 noiembrie, Regia Autonomă "Monitorul Oficial" imprimă buletinele de vot, compania Naţională "Imprimeria Naţională" - S.A trebuie să confecţioneze timbrele autocolante, iar Regia Autonomă "Monetăria Statului" confecţionează ştampilele cu menţiunea "VOTAT".
Până la 21 noiembrie, primarii au obligaţia de a pune la dispoziţia partidelor politice, a alianţelor politice, a alianţelor electorale şi a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor a unui extras din Registrul electoral, cuprinzând alegătorii din respectiva unitate administrativ-teritorială, respectiv numele, prenumele, data naşterii şi domiciliul, precum şi secţia de votare la care au fost arondaţi, pe suport electronic sau hârtie.
Cu maximum 3 zile înaintea datei votării, adică până la 28 noiembrie 2024, ora 24.00, are loc depunerea sau livrarea plicurilor exterioare conţinând documentele de vot, prin corespondenţă, la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă.
Cu o zi înainte de alegeri, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară au obligaţia de a afişa la loc vizibil, la sediul secţiei de votare, câte două exemplare din buletinele de vot, vizate şi anulate de preşedintele biroului electoral de circumscripţie.
La 30 noiembrie 2024, ora locală 7.00, începe prima zi de votare în străinătate. Votarea în străinătate are loc până la 1 decembrie, ora 21.00.
La 1 decembrie, ora 7.00, începe votarea în ţară.
Alegătorii români din ţară şi din străinătate care la 1 decembrie, ora 21.00 se află la la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la ora 21.00 se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot continua votarea până la ora 23.59.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu