Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 67 de ani de la abdicarea regelui Mihai I. Însă, mesajul președintelui României este în contrast cu acuzele dure aduse de Traian Băsescu cu privire la acțiunea fostului rege.
Mesajul lui Klaus Iohannis, postat pe pagina sa de Facebook, este următorul:
"Cu 67 de ani în urmă, pe 30 decembrie, Regele Mihai era forțat de comuniști și aliații lor să abdice, sub amenințarea armelor. Dacă astăzi, după multe decenii de la acel eveniment, Majestatea Sa este privit cu atâta respect și admirație de către poporul Său, acesta este un câștig cert al societății românești a ultimilor 25 de ani. Așadar, vă îndemn, astăzi, să ne îndreptăm cu toții gândul către Rege, care rămâne, pentru noi toți, un model de demnitate și dăruire".
Însă, în urmă cu trei ani, în 2011, fostul președinte, Traian Băsescu, l-a criticat în termeni duri pe regele Mihai I, numind abdicarea regelui "un act de trădare".
Într-o emisiune la B1TV, preşedintele Traian Băsescu a declarat că abdicarea Regelui Mihai, în 1947, a fost "un act de trădare naţională" şi l-a numit pe rege "slugă la ruşi".
Întrebat dacă ar fi dat acelaşi ordin ca mareşalul Antonescu în 1941 "soldaţi români, treceţi Prutul!", şeful statului a răspuns afirmativ. "Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci, probabil că aş fi făcut-o", a spus Băsescu, citat de NewsIn.
"Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere. (...) Trebuie să recunoaştem că noi încă nu ne aşezăm corect valorile, de exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie Antonescu rămâne responsabil de holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce... Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci, ăsta era doar prim-ministru. Unora le dăm averile, iar pe alţii îi considerăm criminali de război, şeful de stat şi primul ministru doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm de toate păcatele?", a spus preşedintele Băsescu la B1TV.
Întrebat dacă vreodată regele Mihai i-a reproşat apropierea faţă de Prinţul Paul de România, Băsescu a răspuns că nu. (Prin botezarea fiului prinţului Paul) eu am făcut un gest să probez că nu avem nimic cu Casa Regală pentru că Paul e parte a Casei regale oricât de deumoştenit ar fi", a completat Traian Băsescu.
Afirmaţiile şefului statului a stârnit reacţii dure din partea istoricilor şi jurnaliştilor.
"Mi s-a părut un discurs politic şi incalificabil în care falsifică evenimentele în România. Această comparaţie cu mareşalul Antonescu e o falsificare a istoriei. Avem muzee, biblioteci întregi care vorbesc despre asta, dar domnul preşedinte nu le-a frecventat. E incalificabil ce a făcut asta seară", a spus istoricul şi realizatorul TV Stelian Tănase.
Potrivit biografiei Familie Regale a României, în urma abdicării lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, Mihai I a devenit Rege al României pentru a doua oară. Şapte ani mai târziu, la data de 30 decembrie 1947, sub amenintarea uciderii, în caz de refuz, a 1000 de tineri deţinuti de comunişti, Regele Mihai I a ales să abdice şi să aleagă calea exilului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu