Ion Caramitru a murit. Florin Zamfirescu: Ştiam că e în spital. Chiar mă gândeam să îi fac o vizită

Florin Zamfirescu a vorbit despre cel care a fost Ion Caramitru. 

"Ştiam că e bolnav, ştiam că e în spital. Mă şi gândeam să îi fac o vizită, dar m-am jenat, am spus că nu e cazul, însă păstram o relaţie cu nişte persoane care lucrau în spital şi care mi-au spus că e destul de grav. Este o pierdere foarte mare. Caramitru a fost un personaj disputat, ba că una, ba că alta, eu îmi permit să spun că era un actor, un mare animator, a fost un mare director. Îl ştiu de când a terminat facultatea, îi ştiu rolurile, îi ştiu performanţele şi nu pot decât să îmi exprim un regret enorm că la 79 de ani a plecat. Până a căzut la pat nu arăta că se va sfârşi, dar uite că aşa e firul vieţii", a povestit Florin Zamfirescu în direct la România TV. 

Ion Caramitru a murit

Actorul Ion Caramitru a murit. Informația nu este confirmată în mod oficial. Sursele spun că el se afla internat la Spitalul Elias din București. Ion Caramitru avea 79 de ani. Zilele acestea, actorul Ion Caramitru trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR).

Din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment. Ion Caramitru a fost actor de teatru și film, regizor și politician român. Din anul 1990 a fost președinte al UNITER din 1990, iar din 2005 a ocupat funcția de director al Teatrului Național din București. A fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul condus de Victor Ciorbea, transmite Mediafax.

Cine a fost Ion Caramitru

Actorul Ion Caramitru a murit, astăzi, pe patul Spitalului Elias, unde era internat de pe 10 august. Zilele acestea, actorul Ion Caramitru trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR). Din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment.

Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni - mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti (promoţia 1964), scrie Agerpres.

A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturza Bulandara" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme. Era preşedintele Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.

În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat "Cel mai bun actor al anului". Premii pentru film: Premiul revistei "Cinema" pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul "Luchian" la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).

A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic". În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel