De ce l-a marcat pe Ion Caramitru rolul lui "Socrate" din "Liceenii".
Actorul Ion Caramitru a murit, ieri, 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani, pe patul Spitalului Elias, unde era internat din data de 10 august.
Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni - mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti (promoţia 1964), scrie Agerpres.
A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturza Bulandara" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme. Era preşedintele Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.
În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat "Cel mai bun actor al anului". Premii pentru film: Premiul revistei "Cinema" pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul "Luchian" la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).
A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic". În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi.
Ion Caramitru l-a interpretat pe profesorul Socrate în celebrul film "Liceenii", însă rolul l-a urmărit toată viața.
Regretatul actor nu a mai dorit însă să joace în pelicula regizată de Nicolae Corjos, iar personajul lui, profesorul Mihai Gavrilescu, sau Socrate, a fost scos din poveste.
Rolul care a rămas în amintirea multor generații e cel al profesorului „Socrate” din „Declaraţie de dragoste” (1985), „Liceenii” și „Extemporal la dirigenţie”. În următoarele două proiecte filmate, „Liceenii Rock’n Roll” (1992) şi „Liceenii în alertă” (1993) nu a mai jucat, iar explicaţia scenariştilor a fost că actorul a plecat în America.
Ion Caramitru a spus mai apoi adevărul despre plecarea lui din proiectul „Liceenii”.
"Am jucat în trei episoade și am refuzat să mai joc în următoarele două. Era pentru perioada respectivă de nesuportat, după capul meu. Era un scenariu comandat, urmărit la modul ideologic foarte bine de partid si așa mai departe. Partea sensibilă, care rămâne și astăzi în picioare, e că se ocupa de elevi, de liceeni, ceea ce creează din start o emoție aparte. Numai că structura intimă a poveștii e: hai să ne facem că e adevărat.
N-am încotro și trebuie să recunosc că un film despre liceeni, cu atât de lungă bătaie în timp și cu atâtea episoade, nu știu dacă se va mai face. Nu știu dacă viața liceului de astăzi e la fel de ingenuă ca cea de atunci. Se reprogramează mereu și se uită toată lumea. Nu am un regret că am jucat în acest proiect, mai ales că multe mămici care au acum copiii de liceu mă opresc când mă întâlnesc și îmi zic: Vai, dar cât vă iubeam atunci!”, a spus la un moment dat Ion Caramitru, la Digi FM, potrivit click.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu