Actorul Ion Haiduc (sau Ucu, asa cum îl numesc prietenii) împlineşte 67 de ani! S-a născut pe 3 decembrie la Oradea şi este urmaşul unui haiduc adevărat, Novac, pe linia descendentă a mamei. Colegii și prietenii de la Teatrul Nottara îi urează "La mulți ani".
În anul 1969, a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti, Facultatea de Teatru, specializarea Actorie, la clasa profesorului George Dem. Loghin. În ultimul an de studenţie, la Studioul Casandra, Ion Haiduc (căci despre el este vorba) a făcut parte din distribuţia spectacolelor: R.U.R. de Karel Čapek, regia: George Dem. Loghin, Ciocârlia de Jean Anouilh, regia: George Dem. Loghin, Meşterul Manole de Valeriu Anania, regia: Alexandru Colpacci. Şi-a efectuat stagiatura, cei trei ani, la Teatrul de Nord din Satu Mare, devenind apoi membru al trupei Naţionalului timişorean.
Între 1970 şi 1989, a jucat în mai multe spectacole, sub bagheta unor regizori importanţi.
Ion Haiduc a primit mai multe premii printre care: în anul 1986, pentru cel mai bun actor la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, pentru rolul Clisis din spectacolul Arma secretă a lui Arhimede de Dumitru Solomon, regia: Ioan Ieremia, şi, în anul 1987, Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, pentru rolul Dobromir din Dalbul pribeag de Dumitru Radu Popescu (1987) şi în 2013, Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio de la Piteşti, pentru rolul Actorul din spectacolul Nu mor pescăruşii când vor porcii mistreţi de Mircea M. Ionescu, regia: Vlad Stănescu. A mai fost răsplătit cu Meritul Cultural (1984) şi Steaua României în Grad de Cavaler (2011).
În anul 2005, a colaborat şi cu Teatrul de Vest din Reşiţa, fiind în distribuţia montării regizorului Michel Vivier, Richard al III-lea nu se mai face de Matei Vişniec. În prezent, pe artist îl puteţi vedea în spectacolele programate la Teatrul Nottara: Poker Face de Petr Kolečko, regia: Adela Biţică (2014), O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia: Alexandru Mâzgăreanu (2013), Mult zgomot pentru nimic de W. Shakespeare, regia: Diana Lupescu (2013), Roman teatral de Mihail Bulgakov, regia: Vlad Massaci (2012), Vacanţă în Guadelupa de Pierre Sauvil şi Éric Assous, regia: Diana Lupescu (2011) şi în Soţul păcălit de J.B.P. Molière, regia: Mircea Cornişteanu (2000).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu