Mărturisitorul Ion Ianolide a fost deshumat și dus la Mănăstirea Paltin-Petru Vodă din județul Neamț.
Moaștele mărturisitorului Ion Ianolide au fost deshumate în acest weekend la Mănăstirea Cernica. Acestea au fost transferate la Mănăstirea Paltin-Petru Vodă din județul Neamț.
Cei prezenți la procesiunea de deshumare au spus că moaștele au izvorât o „mireasmă sfințitoare de nedescris“, iar craniul mărturisitorului avea o culoare galbenă, semn al sfințeniei acestuia.
Dan Ciachir, scriitor și publicist, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, în care a vorbit despre mireasma de la deshumarea mărturisitorului, despre personalitatea acestuia și sfințenia de care a dat dovadă în timpul vieții.
„Ion Ianolide este într-adevăr un martir. El a fost închis și în timpul lui Antonescu, și în timpul comuniștilor. Faptul că atunci când s-a deschis mormântul în care se afla, a izbucnit de acolo un miros de bună mireasmă, arată că este un om cu o valoare cu totul aparte. El a dorit să se călugărească, însă regimul comunist nu i-a îngăduit“, a precizat Dan Ciachir.
De asemenea, publicistul a sugerat Bisericii Ortodoxe Române să ia în considerare și canonizarea lui Ion Ianolide și a altor intelectuali români din secolul al XX-lea, care au trăit ca niște sfinți și au îndurat ororile închisorilor comuniste.
„L-am și citit și cred că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române trebuie să ia în considerare situația sa, cazul acesta fericit, întrucât la anul, în 2025, Biserica noastră împlinește un secol de când a fost ridicată la rangul de Patriarhat. Deja Sfântul Sinod a publicat numele a 15 mărturisitori și cuvioși, din fiecare mitropolie, inclusiv doi din Basarabia, propuși spre canonizare.
Sunt foarte bucuros că între cele 15 propuneri nu există Arsenie Boca, cel care după părerea mea, dar nu numai, este un fals sfânt. De cealaltă parte, Ion Ianolide a fost un om cu o viață de mărturisitor. Sper să nu se caute frânarea acestui proces (n.r. de includere a mărturisitorului pe lista celor propuși spre canonizare) din motive politice. Nu ne interesează ce opinii politice a avut un om care l-a mărturisit pe Dumnezeu. A trăit două decenii în închisorile totalitare.
E firesc faptul că pe această listă se află părintele Dumitru Stăniloae și părintele Ilarion Felea, dar ar trebui luat în vedere și Ion Ianolide“, a mai spus Dan Ciachir.
Dani Ciachir a mai dat și alte exemple de intelectuali români care ar trebui să fie luați în considerare de Biserica Ortodoxă pentru canonizare.
„Mie îmi pare foarte rău că nu s-a luat în vedere canonizarea niciunui intelectual. Știm cum a murit Mircea Vulcănescu, pentru a salva un contabil care avea trei copii. Au fost intelectuali care au dus o viață demnă de creștinii-ortodocși autentici și cred că ar fi mult mai potriviți spre canonizare decât Arsenie Boca, cel care spunea că Dumnezeu le va lăsa Pământul comuniștilor“, a conchis Dan Ciachir.
Deși Ion Ianolide este prezentat în mass-media cu prenumele de „Ioan“, la cererea scriitorului Dan Ciachir am folosit în articol prenumele „Ion“, acesta fiind cel cu care mărturisitorul s-a semnat pe lucrările sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu