Ion Iliescu a transmis un mesaj la moartea pianistului Valentin Gheorghiu

Valentin Gheorghiu a fost unul dintre ultimii maeştri adevăraţi ai lumii noastre, care avea capacitatea de a transforma un iubitor al muzicii într-un meloman, aşa cum numai artiştii cu o vocaţie unică reuşesc, printr-o putere fantastică asupra publicului lor, spune fostul preşedinte al României Ion Iliescu.

'De astăzi, cântecul de pian e mai trist: a plecat dintre noi Valentin Gheorghiu, un mare maestru al clapelor şi un spirit înalt al culturii şi societăţii noastre. Pe cât de mare a fost talentul său, pe atât de discretă a fost prezenţa sa în lume. Cei mari sunt mereu modeşti.

Valentin Gheorghiu, unul din ultimii maeştri adevăraţi ai lumii noastre, avea capacitatea de a transforma un iubitor al muzicii într-un meloman, aşa cum numai artiştii cu o vocaţie unică reuşesc, printr-o putere fantastică asupra publicului lor. Pentru România, a continuat munca lui Dinu Lipatti şi a păstrat memoria lui Enescu răsunătoare: a făcut cele mai bune interpretări ale lui Schumann, Mozart, Schubert, Brahms, Rahmaninov, Debussy aici şi peste graniţe şi a păstrat locul ţării noastre pe harta mondială a muzicii clasice', a scris Ion Iliescu, luni, pe blogul personal.

El deplânge 'plecarea lui Valentin Gheorghiu', 'un prieten bun'. 'Pentru George Enescu - mărturie stă una dintre scrisorile lui - Valentin Gheorghiu a fost 'un talent rar'. Pentru mine, a fost aceasta şi mai mult decât atât: un prieten bun. I-am ascultat concertele, am fost martorul marilor sale succese, ne încurajam unul pe celălalt şi povesteam despre speranţele şi utopiile unei generaţii.

Cine e atent la subtilităţile istoriei nu uită că în 1958, când avea loc prima ediţie a Festivalului Enescu la Bucureşti, Valentin, alături de fratele său, Ştefan Gheorghiu, au câştigat Premiul I pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru vioară şi pian de Enescu. 65 de ani mai târziu, în 2023, va avea loc prima ediţie a Festivalului Enescu fără Valentin Gheorghiu. Din nefericire, nu ne putem scrie singuri partitura vieţii', a mai scris Ion Iliescu. 

Sicriul cu trupul lui Valentin Gheorghiu va fi depus, pentru un ultimul omagiu, marţi, între orele 10,00 şi 15,00, în rotonda Ateneului Român, iar slujba de înmormântare va avea loc miercuri, la ora 10,00, la Capela Cimitirului Bellu ortodox.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel