Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a ieșit cu afirmații după moartea lui Mihail Gorbaciov.
"Am aflat cu tristeţe vestea morţii lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Oricum ai judeca moştenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relaţiilor internaţionale. Şi în bine, dar şi în rău. Nevoia de schimbare, în estul continentului european, era urgentă. Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov şi a fost bine receptat atât de sovietici, cât şi de partenerii din Occident. Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietăţii publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, şi acum şi a Occidentului dezvoltat", a scris Iliescu, miercuri, pe blogul personal, potrivit Agerpres.
El apreciază că Gorbaciov a fost "un om al dialogului", dar personalitatea sa a fost "inevitabil controversată".
"Mulţi au spus că a început schimbarea URSS punând căruţa înaintea boilor, cu referire la accentul pus pe democraţie şi pe libertatea cuvântului. Decizia a fost, cred eu, corectă. Din păcate, nimeni nu suferă, acum, de prea multă democraţie, şi asta se simte în tot ceea ce facem. A crezut că, în relaţiile internaţionale, URSS poate pune capăt Războiului Rece. Din păcate, Războiul Rece i-a supravieţuit. Şi acum trăim partea cea mai violentă şi mai periculoasă a lui. Gorbaciov a fost, totuşi, un om al dialogului. Asta ne-a ferit de multe probleme, în faza cea mai periculoasă a schimbărilor în Europa şi în lume. Personalitatea sa a fost, inevitabil, controversată. Moştenirea lui este judecată, în fosta URSS, prin prisma dezastrului social generat de 'terapiile de şoc', aplicate după destrămarea Uniunii şi formarea CSI. Terapii de şoc de care nu e responsabil. El a fost, în gândirea sa politică, un social-democrat", spune fostul preşedinte.
Acesta s-a referit şi la relaţiile româno-sovietice în acea perioadă.
"Nu pot spune că relaţiile României cu URSS, înainte şi după 1989, au fost bune. Dar după decembrie 1989 au fost corecte, în vârtejul acela de schimbări contradictorii greu de controlat", punctează Ion Iliescu.
El consideră că doar cei care au trăit în acea perioadă pot judeca moştenirea lui Mihail Gorbaciov.
"Până la urmă, doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moştenirea. Un lucru nu i se poate reproşa: că nu a avut curajul schimbării. Fie şi numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX. Dumnezeu să-l odihnească!", conchide Iliescu.
Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reuşit să împiedice prăbuşirea Uniunii Sovietice, a murit marţi, la vârsta de 91 de ani.
Între 1990 şi 1991, Mihail Gorbaciov a ocupat funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice, după care a fost nevoit în cele din urmă să demisioneze pe 25 decembrie 1991, ceea ce a dus la sfârşitul URSS.
Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru pace în 1990, a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu SUA şi parteneriate cu statele occidentale pentru a îndepărta Cortina de Fier, care a divizat Europa după Al Doilea Război Mondial şi a dus la reunificarea Germaniei.
Citește și:
Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat care este diferența dintre Vladimir Putin și Mihail Gorbaciov, dar și ce avea să-i reproșeze liderul de la Kremlin conducătorului Uniunii Sovietice.
"Dacă nu ar fi existat reformele lui Mihail Gorbaciov, care îi aparțin întru totul, noi astăzi nu am fi putut vorbi. Nu era în contradicție cu opinia publică din uniunea sovietică, care l-a sprijinit. De la un moment încolo însă costurile economice au făcut ca populiștii. Boris Elțîn, spre exemplu, apoi Putin, să câștige mai multă audiență, dar locul său în istorie nu va putea fi luat de nimeni. A căzut zidul Berlinului datorită acțiunilor sale. (...) Era intenția sa să reformeze Uniunea Sovietică până la dispariția sa, până la construirea unei noi entități politice. Nu a reușit pentru că sistemul s-a împotrivit, a fost înlăturat și construcția care i-a urmat a fost una care nu a mai mers pe aceeași linie, dar Mihail Gorbaciov este cea mai importantă figură politică a sfârșitului secolului XX", a spus politologul Cristian Pîrvulescu la Realitatea Plus.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci