Ion Iliescu: Democrația nu este tirania unor minorități extremiste sau tirania majorității

Fostul președinte Ion Iliescu a criticat clișeele care schimbă radical clasa politică, pe blogul său

Ion Iliescu consideră că acel clișeu al "'proștilor care l-au votat pe Ion Iliescu' are viață lungă și ține loc de explicație pentru eșecurile elitelor neapărat 'de dreapta'". Fostul președinte subliniază că a fost votat pentru că "le-am oferit o miză, un proiect de țară, o perspectivă. Cu acest proiect s-au identificat și oameni cu studii mai puține-dar care au gândit și gândesc cu capul lor-dar și oameni de cultură, elite profesionale în diferite domenii, și, oroare pentru unii, chiar și filosofi!". 

Politicianul spune că nu va condamna pe nimeni pentru cum votează, subliniind că "politicul nu are probleme cu "cei mulți și proști", care nu votează pe placul "elitelor". Politicul are o problemă cu incapacitatea sa de a oferi o miză românilor, un proiect de viitor". 

[citeste si]

"Răspunsul cetățenilor la acest mod de a face politică, lipsit de responsabilitate, este retragerea lor din spațiul public, refuzul de a face "politică". Asta lasă loc unor minorități agresive, care-și impun, pe fondul slăbiciunii tot mai accentuate a politicului, a democrației, în general, propria agendă. O agendă care nu are nimic în comun cu agenda publică. Democrația nu este, totuși, tirania majorității. Cum nu este nici tirania unor minorității extremiste. Dacă acceptăm asta, ne întoarcem, într-un fel, la ideea dictaturii proletariatului, care a produs un monstru, deși s-a renunțat la ea, din păcate nu suficient de repede, pentru a nu produce drame. Democrația este locul unui dialog permanent între majorități și minorități, pentru a construi acel consens care poate duce lucrurile înainte, fără prea multe confruntări și crize", a mai scris Ion Iliescu. 

"Iar politicul exprimă aceste interese în Parlament și în toate organismele alese ale democrației"

Fostul președinte a continuat: "Din păcate, politica românească a dezvoltat mai degrabă o cultură a confruntării, și nu una a consensului. O politică alimentată permanent de această gândire în clișee, atât de dragă unor elite politice și intelectuale. Așa nu ajungem prea departe. A-i acuza pe cetățeni că nu știu să voteze este o dovadă de dispreț. Pentru că ei votează așa cum cred, și cum le cer interesele lor. Iar politicul exprimă aceste interese în Parlament și în toate organismele alese ale democrației. Lumea nu se învârte în jurul unor elite rupte de realitate, oricât s-ar crede ele un buric al acestei lumi". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel