Ion Iliescu, lecție pentru ”noua clasă politică”, greu de înțeles de către luzării momentului

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

În 13 decembrie 1999, miniștrii PNȚCD îi înaintau președintelui demisia, la Cotroceni, trecând peste premierul Radu Vasile (PNȚCD), care refuza să demisioneze, deși pierduse sprijinul partidului care l-a pus în funcție. 

Președintele Constantinescu a anunțat sec că premierul a fost revocat și că a numit un prim-ministru interimar, în persoana profesorului Alexandru Athanasiu.

Câteva ore mai târziu, Radu Vasile denunța numirea ca fiind neconstituțională și refuza să plece din Palatul Victoria, unde a rămas singur, ”doar cu ficusul din birou”, timp de trei zile.

Coaliția de guvernare se destrăma, țara se afla, de trei ani, în criză economică  severă, iar tensiunile sociale atinseseră un nivel critic. Sprijinul popular pentru Emil Constantinescu scăzuse dramatic, încrederea în partidele aflate la Putere se prăbușise, în PSD (PDSR, la vremea aceea, aflat în Opoziție) se făceau presiuni pentru inițierea procedurilor de suspendare a președintelui. Argumentele juriștilor care cereau suspendarea președintelui eru puternice: premierul nu poate fi demis de președinte, ci doar de Parlament; atâta vreme cât nu și-a dat demisia sau nu a trecut o moțiune de cenzură premierul se află în funcție, deci numirea unui ”interimar” este un act neconstituțional.

De ce nu a inițiat PSD procedura de suspendare? Pentru că s-a opus Ion Iliescu. Fostul președinte a lămurit lucrurile cu o singură frază: Opriți-vă, nu putem lăsa țara și fără guvern și fără președinte!

Aproape anonimii Dragoș Pâslaru și Ramona Strugariu, reprezentanții noii clase politice, luzări fără drept de apel la vot, în iunie și decembrie 2024, au încercat să folosească Justiția pentru a anula și alegerile parlamentare, după cele prezidențiale. Nu mai contează dacă sunt ”idioți utili” sau oameni ai Moscovei. S-a văzut că DREPT la țintă este un REPER de acțiune politicianistă în sensul dorit de Rusia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel