Ion Iliescu regretă moartea scriitorului Dinu Săraru

Ion Iliescu regretă moartea scriitorului Dinu Săraru, despre care afirmă că 'a scris lumi şi a ridicat instituţii'.

'Un exponent al unei generaţii redutabile de oameni care au luptat pentru libertatea lor, prin cuvinte, prin idei şi prin cultură, scriitorul Dinu Săraru, a intrat astăzi într-o eternă tăcere. Nemurirea lui e garantată de o operă în care spaţiul românesc a fost marele protagonist: romane precum 'Nişte ţărani' şi 'Clipa', capodopere care şi-au găsit prelungirea în film, fac din numele lui Dinu Săraru o dispariţie regretabilă. A fost un om care a scris lumi şi a ridicat instituţii:

Teatrul Mic şi Teatrul Foarte Mic au fost marile lui slăbiciuni, cărora le-a dedicat energia şi priceperea, dar nu mai modestă a fost dedicaţia sa pentru Teatrul Naţional din Bucureşti. Biografia lui ne arată că literatura pe care a scris-o a fost mai blândă decât încercările vieţii sale. Transmit condoleanţele mele familiei', a scris Ion Iliescu, sâmbătă, pe blogul său.

Scriitor, scenarist, publicist, om de teatru, Dinu Săraru a murit, sâmbătă, la 92 de ani.

Omul de cultură s-a născut pe data de 30 ianuarie 1932 la Râmnicu Vâlcea. Dinu Săraru a debutat în presă la vârsta de 18 ani, ca reporter la Radiodifuziunea Română. A condus numeroase ziare şi reviste. Între 1977 şi 1990, a condus Teatrul Mic, fiind şi creator al Teatrului Foarte Mic. În perioada 2001-2004 a fost director al Teatrului Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti.

Dinu Săraru a fost membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1961 şi membru fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în anul 2001.

Dinu Săraru a scris numeroase romane, printre care amintim Nişte ţărani, Clipa, trilogia Dragostea şi revoluţia, Un fluture alb cu sânge pe aripi, Iarba vântului, Trilogia ţărănească, Crimă pentru pământ, Ciocoii noi cu bodyguard. Unele dintre cărţile sale au fost ecranizate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel