Doi supravieţuitori ai bombei atomice i-au prezentat ambasadorului Ion Jinga un apel la eliminarea armelor nucleare.
Doi supravieţuitori japonezi ai bombei atomice, care au depus la Naţiunile Unite o petiţie semnată de peste 8,3 milioane de oameni din întreaga lume cerând eliminarea armelor nucleare, s-au întâlnit miercuri, la New York, cu reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, relatează agenţia niponă de presă Kyodo.
'Scopul nostru suprem, al supravieţuitorilor bombei atomice şi al ONU, este de a elimina folosirea armelor nucleare şi de a face tot posibilul pentru a colecta cât mai multe semnături din întreaga lume, de la milioane la sute de milioane de oameni. Vreau să văd, cât încă trăiesc, o lume în care nu există arme nucleare', a declarat Sueichi Kido, secretarul general al Nihon Hidankyo - Confederaţia niponă a organizaţiilor supravieţuitorilor bombelor atomice şi cu hidrogen - prezentându-i ambasadorului român 'Apelul Hibakusha' (supravieţuitori ai bombei atomice).
Revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară
Nihon Hidankyo - care a lansat petiţia acum doi ani - urmăreşte să strângă sute de milioane de semnături până în 2020, când ONU va face o revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară, ce are loc din cinci în cinci ani, menţionează Kyodo. Sueichi Kido a fost însoţit la evenimentul de miercuri de Jiro Hamasumi, secretar general asistent al confederaţiei, amândoi fiind reprezentanţi ai supravieţuitorilor japonezi ai bombei atomice, dintre care majoritatea au 80-90 de ani.
Prima bombă atomică a fost lansată de SUA asupra oraşului nipon Hiroshima când al doilea război mondial era pe sfârşite, la 6 august 1945, şi a fost urmată de o a doua, detonată trei zile mai târziu asupra oraşului Nagasaki, marcând începutul erei nucleare.
Impresionat de activitatea supraviețuitorilor
După recepţionarea petiţiei împotriva armelor nucleare, ambasadorul român - care prezidează Comisia pentru Dezarmare şi Securitate Internaţională pe durata celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU - şi-a exprimat admiraţia faţă de supravieţuitorii bombei atomice şi familiile lor.
'Personal, sunt absolut impresionat de activitatea dumneavoastră şi de felul în care hibakusha, supravieţuitorii bombelor nucleare, au ales să-şi trăiască vieţile în demnitate şi să-şi împărtăşească trista experienţă pentru a evita repetarea unor asemenea tragedii', a spus reprezentantul permanent al României la ONU. Acesta a precizat pentru Kyodo că este pentru prima dată când se întâlneşte cu victime ale armelor nucleare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu