Ionica Tarău, interpret autorizat în limbaj mimico gestual, a vorbit despre tinerii umiliți de decidenți.
”Militez începând, de astăzi, ca în Ministerul Educației sau Ministerul Muncii să ajungă un tânăr surdo mut sau chiar doi, de ce nu? Sunt și oamenii cu dizabilități, care sunt educați și au experientă în domeniul social, în învățământul special, care au format și pregătit profesori să comunice în limbajul mimico gestual... și ei pot deține o funcție.
Începând de astăzi voi face demersuri legale pentru egalitatea de șanse în muncă, în funcții, funcție de studii. Este un nou proiect pentru surzi: Includerea lor în lumea auzitorilor.
Așteptarile mele sunt mari de la cei care cunosc munca mea pentru a educa surzii care au studii universitare și experiență mare în proiecte din domeniul social.
Tinerii surzi absolvenți de studii universitare sunt umiliți de decidenții care dețin funcții. Asociația Națională a Surzilor din România trebuia să încurajeze, să promoveze în funcții înalte tinerii cu dizabilități de auz. Dacă ei nu au făcut acest lucru, deși primesc bani publici prin articol de lege, atunci am sa o fac eu. Avem asociații care sunt finanțate din buget de stat prin Legea 448/2006 art 98. Toți analfabeții sunt plătiți prin articol de lege pentru a manipula surzii în campanii electorale. Atât! În rest... servicii sociale... zero”, a spus Ionica Tarău.
Mihai a absolvit cu brio anul Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării. A reuşit să obţină 7,20 la scris şi 8 la proba practică.
Ionica Tarău a dezvăluit cum a fost primul an de facultate pentru Mihai.
"Primul an a fost uşor pentru că am învăţat împreună. În primul an el a fost integralist, eu am avut o restanţă. Nu am tradus niciodată la evaluările lui, au fost alţi profesori care au tradus şi l-au evaluat. Mihai a fost la o grupă de studenţi la Jurnalism, la ID, o grupă pentru care am doar cuvinte frumoase, respect şi preţuire. Aceşti tineri l-au integrat pe Mihai în grupul lor foarte bine. De asemenea, nu există cuvinte de mulţumire profesorilor care i-au adaptat cursurile pe înţelesul lui, cu interpret de fiecare dată", a mai spus Ionica Tarău pentru DC News.
Deşi a fost şi ea admisă la facultate împreună cu fiul ei, Ionica Tarău a renunţat după primul an deoarece Mihai şi-a dorit să fie independent. Tânărul surdo-mut are planuri de viitor măreţe. Acesta îşi doreşte să lucreze într-o instituţie a statului.
"Mihai îşi doreşte foarte mult să schimbe legea electorală. Vrea să transmită surzilor informaţiile de interes public şi, în mod special, informaţii care sunt legate de campaniile electorale, pentru ca surzii să nu mai fie manipulaţi prin imagine, prin poze. Şi surzii trebuie să cunoască fiecare program electoral, acesta este visul lui Mihai", a mai spus mama tânărului într-un interviu pentru DC News.
"Îşi doreşte să lucreze în Ministerul Educaţiei. Nu cred că va reuşi pentru că are nevoie de un interpret şi Ministerul Educaţiei nu are un interpret. Cineva ar trebui să rupă această barieră. Mihai îl are ca model pe Mihai Tomescu, cel care a fost preşedinte la ANPD, un domn nevăzător. De la momentul acela... lui i s-a insuflat ideea că dacă un nevăzător poate avea o funcţie, atunci şi un surd-mut poate deţine o funcţie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu