Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a transmis marţi că s-ar bucura să se ajungă la un acord între toate formaţiunile politice pentru un "pact pe Cultură", similar celui încheiat în privinţa Apărării. Acordul ar urma să asigure pe viitor pentru bugetul Culturii un buget de 1% din PIB, prag cerut de UE.
Membrii Comisiei pentru cultură din Senat s-au întâlnit, marţi, cu ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, pentru a discuta despre proiectele instituţiei culturale pentru anul 2015.
"Într-o zonă foarte sensibilă, vedeam astăzi (n.r. - marţi) că s-a semnat un acord, pe care îl salut, în ceea ce priveşte bugetul Apărării. M-aş bucura ca şi ceea ce înseamnă zona de Cultură, care spune ceva despre noi, în lumea aceasta foarte complicată şi globală, să existe o înţelegere a tuturor formaţiunilor politice. S-a folosit cuvântul 'pact'. Poate un 'pact pe cultură', vom vedea, aici este de discutat, ca să mergem spre impresionanta cifră de 1% din PIB, un prag pe care Uniunea Europeană îl cere. Suntem încă sub acest prag", a spus Ionuţ Vulpescu.
Ministrul Culturii și-a exprimat "bucuria" pentru că a reuşit, în colaborare cu membrii Comisiilor pentru cultură din Parlament, să obţină la Comisiile de buget-finanţe o suplimentare pentru susţinerea proiectului de consolidare şi restaurare a Muzeului Naţional de Istoriei a României.
"Pe de altă parte, (n.r. - am reuşit) să avem banii suficienţi astfel încât marile festivaluri care sunt chiar în prima parte a anului - Festivalul Internaţional de Film de la Cluj, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu - să aibă susţinerea financiară care să permită şi în acest an să fie nişte ediţii la nivelul anilor anteriori", a mai precizat Ionuț Vulpescu.
El a explicat că rolul său, cel de ministru al Culturii, este de a schimba percepţia asupra acestei instituţii şi asupra acestui domeniu, iar cultura să fie cu adevărat "un obiectiv fundamental, strategic".
"Lipseşte în acest domeniu extrem de delicat, extrem de important, o strategie naţională. Nu există aşa ceva, în 25 de ani nu s-a făcut. (...) Cred că într-un dialog, cu uniunile de creaţie, comisiile din Parlament, cu cei care fac cultură, cred că ar trebui să ne gândim dacă nu cumva la o strategie care să treacă dincolo de ciclul electoral şi care să nu fie apanajul unui ministru, pe câteva idei fundamentale să susţinem de-a lungul câtorva mandate", a mai declarat ministrul Culturii, citat de gandul.info.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu