Ionuț Chesnoiu: România nu va renunța la exportul de floarea soarelui

Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Adrian Cheșnoiu
Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Adrian Cheșnoiu

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri la România TV că a discutat cu prim-ministrul Nicolae Ciucă despre oprirea exportului de floarea-soarelui și a vorbit și despre scheme de ajutor de stat pentru sectorul de procesare. Ministrul Argiculturii, însă, spune că informația a fost greșit interpretată.

Ionuț Chesnoiu a fost prezent la Antena 3 pentru a explica faptul că nu se pune problema ca România să renunțe la exporturi, cel puțin în acest moment.

„Nu, pentru că (n.r. oricum) în momentul de față semințele de floarea soarelui ar fi aproape imposibil de exportat, dat fiind faptul că în prima perioadă a anului, imediat după recoltare, se comercializează semințele. Trebuie să înțelegeți declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu, exact așa cum a spus-o. Dumnealui nu a folosit termenul de interzicere a exportului.”, a explicat Chesnoiu.

Declarațiile lui Marcel Ciolacu

"Capacitate de înmagazinare a statului român se va mări și la grâne, și la cartofi. E normal să iei astfel de măsuri și se vor lua. (...) Am avut o discuție cu prim-ministrul și eu îmi asum ca la floarea-soarelui să oprim exportul. Nu putem lăsa producătorul cu marfa. Să le cumpere statul marfa la prețul pieței și apoi să le pună la dispoziția fabricilor. (...) România este grânarul Europei. Vom veni cu scheme de ajutor de stat pentru sectorul de procesare", a declarat Marcel Ciolacu.

România s-a situat pe primul loc atât la suprafața cultivată, cât și la producția realizată, în 2021. România cultivă anual o su­pra­față de 1,2 - 1,3 milioane de hectare cu floarea-soa­relui, iar producția realzată se ridică la 3 - 3,5 mi­lioane de tone.

România se situează pe primul loc în UE, înaintea Franței, la supra­fața culti­vată și pro­ducție.

În ceea ce privește grâul, România s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată și la producția realizată după Franța, Germania și Polonia. În cazul cartofului, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Olanda, Franța, Belgia și pe locul opt la producția realizată după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca și Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel