”Prin modificările aduse Codului Fiscal, industria ospitalității din România primește o nouă lovitură după ce, vreme de aproape doi ani în pandemie, activitățile din domeniu au fost închise sau drastic restricționate”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a Partidului Mișcarea Populară.
”Pentru a mai strânge câțiva leuți la buget, Guvernul taxează și ultima gură de oxigen a celor din HoReCa. De departe, vorbim de industria cea mai afectată de modificarile aduse Codului Fiscal – cu impact nu doar asupra regimului fiscal aplicat domeniului, dar și asupra costurilor cu forța de muncă și cu proprietățile necesare desfășurării acestui tip de activități, asupra structurii de clienți și investițiilor”, a explicat Ionuț Simionca.
Începând cu 1 august 2022, se reduce pragul pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară (cresc prețurile alimentelor) şi în domeniul construcţiilor (cresc costurile cu investițiile) și se modifică taxarea contractelor part time (inclusiv din turism).
De la 1 ianuarie 2023, va crește TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi de catering și pentru activitățile de cazare hotelieră.
De la aceeași dată, se elimină impozitul pe activitățile specifice HoReCa, iar aceste firme vor avea opțiunea să treacă fie la impozit pe venitul microîntreprinderii de 1%, fie la impozit pe profit de 16%.
Tot de anul viitor, scutirea de impozitul pe salariu pentru angajații sezonieri este eliminată. În același timp, angajatorii nu mai sunt încurajați, prin limitarea veniturilor neimpozabile extrasalariale la 33% din salariu de bază, să finanțeze vacanțele în țară ale angajaților.
Nu în ultimul rând, modificarea semnificativă a modului de calcul al impozitului pe clădiri va aduce costuri suplimentare pentru proprietarii hoteluri, restaurante și cafenele.
Pentru românii care vor să își petreacă vacanțele în țara lor, rezultatul este unu sigur: prin modificarea Codului Fiscal, Guvernul a scumpit vacanțele în România”, a concluzionat Ionuț Simionca, secretarul general al PMP”, potrivit sursei.
Citește și:
Întrebat de analistul politic Bogdan Chirieac care este opinia lui referitor la recenta creștere de taxe și impozite, Eugen Tomac a răspuns:
„Este o decizie foarte proastă și raționamentul meu este foarte simplu: nu poți tot timpul să pui presiune pe cei care, în mod onest, își plătesc taxele și impozitele și să îi încarci cu poveri noi pe cei care oricum nu se descurcă cu ceea ce au. La ora actuală este o greșeală fundamentală ca în plină criză economică, în loc să vii cu facilități pentru a stimula economia, pentru a-i ajuta pe oamenii care au 10, 100 sau 1000 de angajați, statul să vină pentru a le pune poveri în plus, în loc să investești în digitalizarea ANAF, de exemplu, pentru a putea colecta mult mai eficient și fără înțelegeri tacite între stat și beneficiar. Vedem cum unii sunt iertați în continuu, iar fix cei care plătesc sunt taxați. Cred că această filosofie nu mergea în această situație.
Legat de taxarea pe proprietate, noi trăim în țara unde aproape 85% dintre cetățeni sunt proprietari pe locuințele pe care le au, în comparație cu alte state. Evident că nu ne putem compara taxele cu cele din alte state, dar acolo în jur de 30-40% dintre cetățeni sunt proprietari. Evident că acolo discutăm de profituri și de alte chestiuni.”
Bogdan Chirieac a intervenit pentru a spune că „asta e tradiția la noi”.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu