Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii, despre rolul PSD la prezidenţiale: Aşa e în democraţie

Ionuţ Vulpescu a arătat, în ziua votului pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, care ar trebui să fie rolul PSD în aceste alegeri. 

"S-a tot spus că alegerile de mâine nu au, practic, nicio miză, că învingătorul este deja cunoscut, votul nu este decât formalitatea care trebuie să-i confirme victoria. După tot ce s-a întâmplat în ultimii 15 ani miza nu este cine va fi viitorul președinte, ci viitorul democrației. Niciodată nu mi-am imaginat că, la trei decenii de la căderea comunismului, am ajuns să ne întrebăm dacă democrația mai are un viitor, și care ar fi acela. Din păcate, nu suntem singurii care ne punem întrebarea asta. Rămâne să găsim răspunsuri pertinente pentru ea. Dacă vrem, deși un prea mare elan democratic nu se vede pe nicăieri. Tentația totalitară scoate tot mai insistent capul.

PSD, ca partid al Revoluției, și continuator al social-democrației românești tradiționale, are obligația morală să nu permită golirea de conținut a democrației. Votul de mâine nu este un vot pentru un lider de partid sau pentru altul. Este un vot pentru implicarea PSD în această luptă, care trece dincolo de momentul votului.

Nu suntem într-o situație ideală, partidul se luptă acum cu demonii lui: slăbirea organizatorică, lipsa capacității de a recruta, pregăti și promova lideri, lipsa criteriilor meritocratice în promovarea oamenilor. Sunt lucruri pe care sper că le vom discuta foarte serios, mai serios ca niciodată, după turul doi al alegerilor prezidențiale. S-au schimbat generațiile în politică, în societate. Am luat act de schimbare, ca atare, dar n-am făcut mai nimic pentru a răspunde sfidării pe care o reprezintă ea. Am lăsat fără răspuns multe dintre acuzele aduse nouă de adversarii noștri, care ne dau sfaturi despre cum să ne reformăm, deși ei, nu noi, au rămas încremeniți într-o ideologie care nu are nimic în comun cu actualitatea și cu situația României", a scris Ionuţ Vulpescu pe Facebook. 

Vremea solidarităţii în PSD

"Există o vreme pentru fiecare lucru. Acum este vremea solidarității în PSD, a unui vot pragmatic, rațional, care să pună bazele schimbării viitoare. Știu că nemulțumirile unor colegi pot însemna și un vot de protest. Să ne gândim bine care sunt responsabilitățile noastre față de cetățeni, de membrii și de simpatizanții noștri. Lor le dăm socoteală, nu altcuiva. Așa e în democrație!

Iar dacă până acum n-am avut o dezbatere despre ce înseamnă programul fiecărui candidat, este obligația noastră să facem ca acest lucru să se întâmple înaintea turului doi. Hai să vedem ce poate, și ce nu trebuie să facă, Președintele Republicii. Este el deasupra Constituției și a legilor? Ce este, și ce nu este, statul român? Ce fel de politică externă și de apărare vrem, pe ce baze, cu ce valori operăm, cu ce instrumente?

Sunt sigur că majoritatea colegilor mei din partid au înțeles miza, au înțeles ce așteaptă românii de la noi, și, împreună, vom da, prin vot, o ripostă fermă derivei totalitare a dreptei românești, pentru care democrația încurcă, nu ajută progresul națiunii. Să nu ne dezamăgim susținătorii, să le facem auzită vocea. Votul nu este doar gestul de a pune o ștampilă pe numele unui candidat. Votul este drumul parcurs de fiecare până ajunge în fața buletinului de vot. Este istoria împlinirilor și neîmplinirilor, a succeselor și a eșecurilor, a promisiunilor împlinite și a trădărilor dezamăgitoare. Este un drept, dar și o obligație. Este semnul că suntem cetățeni responsabili", a mai scris Vulpescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel