Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, a scris un mesaj prin care subliniază că mesianismul diferă fundamental de creștinism, fiind mai degrabă o formă de propagandă, în contrast cu autenticitatea credinței creștine, care se bazează pe adevăruri spirituale trăite și nu pe ambalaje iluzorii. El avertizează că transformarea haosului social în "instinct spiritual" este o derivă care trădează esența vieții religioase, iar politica ar avea de învățat sinceritatea și autenticitatea valorilor creștine.
"Îl sărbătorim astăzi pe Sfântul Apostolul Andrei, cel Întâi Chemat, care a trăit pe teritoriul Dobrogei și este recunoscut drept Ocrotitor al României. Puțini știu însă că Sfântul Andrei, primul care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul geto-dacilor, și astfel a creștinat poporul român, este totodată patronul spiritual al Scoției, ocrotitor al Spaniei, Siciliei și Greciei, și al orașelor Napoli, Ravenna, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge.
Acest praznic este o cale de a înțelege că una dintre expresiile globalizării a fost misionarismul creștin, care nu îi e deloc incompatibil, că a trăi împreună înseamnă a fi alături unii de ceilalți în spiritul unor valori și credințe comune, că suntem, constitutiv, ființe orientate către credință, înțelegere și dragoste", scrie Ionuț Vulpescu pe o rețea socială.
"Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia. Acestea sunt, de fapt, reperele itinerariului unei campanii creștine, care fac din imaginea Sfântului Andrei un exemplu pentru toți aceia care înțeleg că marile batalii pentru adevăr s-au dus din poartă în poartă, din loc în loc, din țară în țară. Sigur că este și foarte mult folclor și superstiție în jurul acestei sărbători și poate, cine știe, mulți sunt aceia care vor căuta să-și pună busuioc sub pernă, cât să își viseze alesul, priza la public, soarta puterii.
Ar fi păcat însă ca într-o țară a unui atlet al credinței, a unui adevărat misionar, să conducă cei care transformă haosul social în instinct spiritual. Mesianismul nu e creștinism, e propagandă!
Cea mai importantă lecție pe care politica o are încă de învățat de la religie e următoarea: în viața asta nu poți câștiga decât prin adevărurile în care crezi, adică prin adevărurile tale de credință, prin adevărurile care compun biografii, vieți, nu doar povești ambalate frumos pentru naivi în live-urile care fac din internet un simulacru al realității noastre (...)", mai scrie fostul ministru al Culturii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News