Ionuţ Vulpescu. Momente istorice, ce le lipseşte românilor

Ionuţ Vulpescu (PSD) susţine că momentele de la 1859 şi 1918 sunt parte a unui proiect politic coerent, iar astăzi ne lipseşte tuturor un proiect de viitor.

Vicepreşedintele PSD Ionuţ Vulpescu afirmă, într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, că momentele istorice de la 1859 şi 1918 au fost rezultate unui proiect politic coerent, pregătit cu ani înainte de înaintaşii de atunci, iar astăzi ne lipseşte tuturor acea viziune şi proiect de viitor.

'Poate că nu reuşim să facem pe deplin înţeleasă semnificaţia zilei de 24 ianuarie, ziua aşa-numitei acum Mici Uniri. Poate că încă folosim clişee, atunci când vorbim despre această bornă de hotar a modernităţii României. Este adevărat, azi, mai mulţi oameni politici au subliniat, în mesajele lor de 24 Ianuarie, că fără Mica Unire, România n-ar fi existat, că atunci s-au pus bazele statului român modern şi că ar trebui să dăm acestei sărbători importanţa cuvenită.

Ce n-am găsit în nici un mesaj este ideea că 24 Ianuarie nu s-a produs ca act politic în sine. Unirea a fost pregătită cu ani în urmă, odata cu racordarea Principatelor Române la marile idei şi la evoluţiile de pe continent, cu revoluţionarul an 1848 drept un punct culminant, şi a facilitat realizarea unui proiect pe termen lung. Înaintaşii noştri au avut o viziune clară şi o continuitate de acţiune, în care 24 Ianuarie 1859, 9 Mai 1877, 14 Martie 1881 şi 1 Decembrie 1918 au venit într-o succesiune logică', subliniază fostul ministru al Culturii în mesajul său.

El adaugă că 'aceste momente istorice nu au fost produsul hazardului şi nici nu au venit de la sine, ci sunt rezultatele unui proiect politic coerent, la care au participat Alexandru Ioan Cuza şi apoi Casa Regală, liberalii şi conservatorii, intelectualii şi burghezii, tinerii şi vârstnicii. 24 Ianuarie s-a produs, în 1859, pentru ca să fie posibil 1 Decembrie 1918'.

'Astăzi ne lipseşte tuturor această viziune, acest proiect de viitor. În absenţa lui nu vom putea nici pune societatea pe baze solide, nici asana clasa politică, nici imagina dezvoltarea economică ori cea a infrastructurii. În absenţa lui, stânga şi dreapta nu vor dialoga şi nu vor pune umărul la interesul naţional; spiritul civic, în loc să fie coloana vertebrală a politicii, se va opune acesteia, iar energiile naţionale se vor măcina în gol, în timp ce mediocrităţile şi cei lipsiţi de orizont vor prospera. Stagnăm nu pentru că nu ne înţelegem, ci din cauză că nu avem nici o viziune de viitor', evidenţiază vicepreşedintele PSD.

Ionuţ Vulpescu menţionează şi că 'în absenţa acestei viziuni, Centenarul Marii Uniri, ca şi aniversarea de azi a Unirii Principatelor, sunt celebrări moarte ale unui trecut pentru care nu avem nici un merit'. 'Sunt convins că avem capacitatea de a depăşi ceea ce ne desparte (în cea mai mare parte lucruri fireşti într-o societate pluralistă, democratică), pentru a construi împreună România pe care ne-o dorim. În fond, aceasta este esenţa programului Unirii: unirea face puterea. O putere a binelui, pentru binele unei naţiuni', concluzionează Vulpescu, în finalul mesajului său.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel