Ionuț Vulpescu (PSD), întâlnire la vârf în lumea creștină

Ales recent în funcția de președinte al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (A.I.O.),  deputatul PSD Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, a fost primit într-o delegație oficială de Sanctitatea Sa, Bartolomeu I,  arhiepiscop al Constantinopolului, Noii Rome, și Patriarhul Ecumenic al Bisericii Ortodoxe a Constantinopolului.

Întâlnirea deputatului PSD, Ionuț Vulpescu, Președintele A.I.O, cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, „primul între egali” (lat. primus inter pares) în Biserica Ortodoxă, a avut loc sâmbătă, 14 septembrie 2024, la biserica Sf. Gheorghe din Fanar, și a urmat participării la Slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Sanctitatea Sa de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, a fost înscăunat în 1991 și este liderul spiritual al celor 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume. 

Întâlnirea Președintelui Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, Ionuț Vulpescu, cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, s-a petrecut și în contextul în care anul 2025 va marca două momente extrem de importante: aniversarea a 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325 d. Hr.) și sărbătorirea Paștelui la aceeași dată de către toți creștinii. 

Cu această ocazie, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a primit prima delegație oficială a A.I.O. după alegerea lui Ionuț Vulpescu în rolul de Președinte, România marcând succesul de a deține pentru prima oară președinția Adunării Interparlamentare Ortodoxe, în cele trei decenii de activitate ale organizației. 

2. -imagine fara descriere- (vulpescu-1_72279400.jpg)

În discursul de recepție, Președintele A.I.O., Ionuț Vulpescu, a declarat:

„Sunt conștient de provocările pe care Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei le-a confruntat în ultimii treizeci de ani: crize geopolitice, conflicte interreligioase și tensiuni sociale tulburate de radicalism. Acesta este motivul pentru care A.I.O. trebuie să își păstreze puterea și energia pentru a cultiva o viață religioasă pe iubitul nostru continent și nu numai. Împreună ne vom concentra eforturile pentru a promova patrimoniul religios ca resursă strategică a dialogului contemporan despre convivialitate, fraternitate, conviețuire și incluziune. Avem nevoie de o agendă de evenimente solidă și de o rețea sustenabilă de parteneri pentru a crea pacea între națiuni prin promovarea legăturilor spirituale dintre civilizații. Nu este ușor să aduci la aceeași masă actori politici, guverne, parlamente, societăți civile, Biserici, instituții academice, intelectuali și credincioși.

Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei este singura capabilă să întreprindă acest demers. Dincolo de privilegiul noului meu rol, revendic responsabilitatea crucială de a moderniza intervenția noastră publică, de a extinde capitalul cultural al Adunării noastre, de a ne deschide proiectele către societatea civilă, pentru a îmbunătăți, prin cadrele noastre juridice și politice, condițiile vieții sociale, atât pentru creștini, cât și pentru minoritățile religioase.”

Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, a apreciat România ca țară creștină, cu o cultură ortodoxă puternică și cu o capacitate fundamentală de a susține obiectivele A.I.O în plan extern: „Îl felicit pe Excelența Sa, Domnul Ioan Vulpescu, pentru că și-a asumat responsabilitatea de Președinte al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei. România este o țară iubită și binecuvântată, ca parte a Bisericii Ortodoxe, iar relațiile noastre, ale Patriarhiei Ecumenice, cu România au fost fraterne și foarte apropiate, foarte calde. Ne amintim cu recunoștință de ospitalitatea Preafericirii Sale, Patriarhul Daniel, și așteptăm viitoarea noastră vizită pe pământul binecuvântat al României în 2025, cu ocazia marilor sărbători ale aniversării Bisericii Ortodoxe Române. Prezența voastră aici, astăzi, este dovada unității Ortodoxiei și a puterii cooperării interparlamentare”. 

Un moment important al discuției l-a reprezentat contextul aniversărilor majore ce vor avea loc în 2025: 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea și sărbătorirea Paștelui la aceeași dată de către toți creștinii. Totodată, anul 2025 va marca și 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie.

Cu ocazie întâlnirii, Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, a reînnoit îngrijorarea față de provocările lumii creștine în actualul context geopolitic: „Ne confruntăm cu diferite tensiuni, care amenință Biserica Ortodoxă. Cu profundă îngrijorare, observăm conflictul în desfășurare din Ucraina. Toate acestea nu numai că pun în pericol stabilitatea regiunii, dar și provoacă o diviziune în sânul credinței ortodoxe. Conflictul are consecințe extinse dincolo de granițele lui geopolitice și afectează drepturile spirituale ale semenilor noștri. Intervențiile ecleziale ale Rusiei au exacerbat această criză, provocând diviziuni în cadrul Bisericii Ortodoxe. Or aceste acțiuni merg împotriva eforturilor noastre, generând rupturi acolo unde noi căutăm să creăm punți.” Totodată, Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, a subliniat nevoia protejării patrimoniului religios și relevanța rolului său în modelarea identităților sociale și politice, aspect care reprezintă, de altfel, o prioritate și pe agenda noului Președinte al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, Deputatul Ionuț Vulpescu. „Dorim să evocăm importanța conservării patrimoniului cultural și spiritual al Ortodoxiei. În fața provocărilor globalizării și secularizării, trebuie să ne păstrăm identitatea și să asigurăm transferul valorilor credinței noastre generațiilor viitoare”, a declarat Patriarhul Ecumenic. 

La întâlnirea cu Sanctitatea Sa au participat Secretarul General al A.I.O., Dr. Maximos Charakoupoulos, parlamentari din Grecia, Cipru, Macedonia de Nord și Serbia.  

Despre Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei

Inspirată de o conferință desfășurată între 30 iunie și 4 iulie 1993 în Halkidiki, Grecia, cu tema Ortodoxia în Noua Realitate Europeană, Adunarea Interparlamentară Europeană pentru Ortodoxie a fost formată la inițiativa Parlamentului Elen. România este membru fondator al organizației. Urmând Manifestul Participanților din 1993, Actul Constitutiv oficial a fost adoptat de participanții la Sinodul Constitutiv desfășurat în noiembrie 1994 la Atena. În 2001, grupuri de parlamentari din Australia, Asia, Africa și Statele Unite au participat la Adunarea Generală, iar organizația a fost redenumită Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei (A.I.O.).

3. -imagine fara descriere- (vulpescu-3_25860800.jpg)

La A.I.O. participă delegații parlamentare din 21 de state, majoritatea fiind europene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel