Ipoteză extremă: ce se întâmplă dacă Grecia iese din NATO

Situația Greciei va fi tranșată în următoarele ore la summitul țărilor din zona euro, la Bruxelles. Liderii celor mai puternice economii din UE au avertizat Atena, înainte de referendum, că un vot împotriva măsurilor de austeritate înseamnă renunțarea la moneda unică.

Alexandru Cumpănașu, președintele Asociației pentru implementarea democrației, a analizat scenariul extrem, în care Europa sancționează Grecia, iar guvernul Tsipras răspunde cu retragerea țării din NATO.

Izolarea totală a Atenei, scenariu tip Libia

”Ieșirea Greciei din Uniunea Europeană și din NATO sunt ipoteze extreme, dar nu pot fi excluse, cu un guvern populist, cum este cel condus de Alexis Tsipras. În cazul acesta, vorbim despre izolarea totală a Atenei, care poate avea drept consecință disoluția statului elen. Se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Libia. Populația din Grecia este radicalizată, are un temperament coleric, când nu vor mai fi plătite salariile, când se va prăbuși sistemul de pensii, statul va face implozie. Există, în Grecia, o cultură a protestelor violente, sunt grupuri radicale, extremiste, inclusiv grupări armate, care pot declanșa atacuri la adresa structurilor statului, ca în Libia. Într-o economie globalizată, Grecia nu poate rezista în izolare, tip Coreea de Nord”, a declarat Cumpănașu, pentru DCNews.

Importanța geostrategică a Greciei s-a diminuat

Guvernul Tsipras încearcă să forțeze occidentul, jucând cartea NATO?

”Este posibil, a răspuns Cumpănașu, dar este un joc sinucigaș pentru greci. NATO nu ar pierde foarte mult, ca valoare militară, Grecia e la nivelul Ungariei, să spunem. Importanța strategică a Greciei s-a diminuat, în contextul noilor tehnologii, dar mai ales în situația în care Turcia este a doua forță militară a NATO. Nu se mai pune problema în termenii din 1945, când se derulau scenarii pentru războiul clasic, iar porturile grecești de la Mediterana erau vitale. Lupta dintre Occident și Rusia este una de uzură, cele două tabere încearcă să se erodeze una pe alta, să se destabilizeze. Interesul Rusiei este să slăbească Uniunea Europeană, ba chiar să o distrugă. De aceea, Moscova a sponsorizat partide gen Syriza, care au apărut și în alte țări. Recent, în Austria s-a lansat tema ieșirii din UE, vocile separatiștilor se aud tot mai apăsat în Spania, de exemplu. Evident, Rusia nu are interesul ca o mare forță economică și politică să se afirme în vecinătatea ei, iar Uniunea Europeană este o astfel de forță. Separate, țările europene devin mici actori regionali, nu mai au rol global, nu mai pot ține piept unui colos cum este Rusia”.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel