Un expert în științele comunicării, consultat de DeCe News, crede că zvonurile privind răpirea unor copii ar putea fi lansate de serviciile secrete. În ultimele zile s-a creat o isterie în unele medii sociale, după ce au apărut și au fost răspândite zvonuri conform cărora mai mulți copii ar fi răpiţi de ambulanţe ”false”, pentru prelevarea de organe. Pentru difuzarea mesajelor s-a folosit mai ales Internetul. Poliţia a intervenit, neprofesionist, pentru a preciza că nu există niciun caz de răpire, dând astfel credibilitate problemei.
Înainte de 89, zvonurile lansate de fosta Securitate aveau ca scop menținerea unui climat de neîncredere între oameni, pentru a preveni mobilizarea împotriva regimului comunist. Abaterea atenției de la problemele de zi cu zi era altă misiune a ”zvonerilor și răspândacilor”, cum i-au numit cei de la grupul Divertis.
„Cine are, astăzi, interesul de a promova astfel de povești, se întreabă Antonio Momoc, lector universitar și vicepreședinte al Partidului Verzilor? În general, cel care, la final, ar putea să apară în chip de salvator. În cazul concret despre care vorbim, Poliţia nu e capabilă de astfel de strategii. De aceea, cred că serviciile secrete stau în spatele acestor zvonuri. De ce? Pentru că în aceste cazuri ei îşi pot asuma rolul de salvatori şi astfel îşi pot demonstra utilitatea. Într-o perioadă în care se critică existenţa a prea multe servicii secrete, este necesară o recredibilizare. Să nu uităm nici tentativele de a înăspri controlul, iar Internetul este un câmp de bătălie privilegiat în acest sens. Marile investiții în ascultarea telefoanelor și în tehnica necesară filtrării net-ului, trebuie justificate”, a precizat Antonio Momoc, expert în comunicare.
Momoc a mai spus că astfel de tactici au mai fost folosite de serviciile secrete în anii 90’. Când se punea problema desfinţării SRI, care luase locul fostei Securităţi, au început să apară zvonuri despre războiul dintre români şi maghiari de la Târgu Mureş. În final s-a dovedit că această bătălie nu există, dar scopul a fost atins, serviciile au fost recredibilizate.
Poliția acuză... Internetul
Presa a sărit asupra subiectului, dându-i vizibilitatea necesară, dar primul pas a fost făcut de Poliție. Nu foarte mulți primiseră mail-uri despre răpiri, iar zvonul nu circula în toate zonele sociale. Doar după ce poliția a dat credibilitate unor mesaje de pe Internet, s-a declanșat isteria. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, susține că această campanie ar putea avea un singur autor. “Zvonurile au început să circule pe email. Sunt mesaje scrise bine, se vede că autorul are condei, dar se vede că sunt scrise de aceeaşi persoană. Circulă mai multe poveşti cu răpiri de copii: în parcul Kiseleff, în IOR, la Mall, cu poliţişti care vin la multinaţionale să-i avertizeze pe angajaţi că se răpesc copii”, a precizat Sarca. Poliția mai spune că acele mailuri sunt scrise de un autor cu condei priceput, şi în plus foloseşte şi o tehnică destul de avansată.
Citește și:
Isteria răpirilor de copii continuă. O ambulanță a fost atacată cu pietre în Ferentari
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News