Ipoteză șoc: Șerban Ionescu nu are boala Lyme. Eroare de diagnostic

serban-ionescu
serban-ionescu

Medicii verifică ipoteza unei erori de testare în cazul îndrăgitului actor Șerban Ionescu. Din datele disponibile până în prezent, diagnosticul de borelioză sau boală Lyme a fost pus după  semnele clinice, susținute de unele analize efectuate la Fundeni.

”Testele uzuale de identificare a anticorpilor, în cazul bolii Lyme, nu sunt foarte specifice, ne-a declarat dr. Adriana Pistol, director al Institutului Național de Sănătate Publică. Cu alte cuvinte, pot apare reacții fals pozitive, date de anticorpi generați în cadrul unor alte infecții. Omul nu are boala, dar testul e pozitiv. Pentru a confirma diagnosticul, metodologia prevede o testare suplimentară,  cu o metodă mai performantă, tip Western Blot. Laboratorul de referință este la Institutul Cantacuzino”. Dr. Pistol nu știe dacă în cazul lui Șerban Ionescu s-au făcut testele suplimentare, la INSP raportările nefiind însoțite de numele pacientului.

În 2011, din 861 de cazuri suspecte de borelioză, doar 354 s-au dovedit dignosticate corect, adică 41 la sută. Diagnosticul este greu de pus doar pe baza semnelor clinice, borelioza fiind numită ”boala cu 1000 de fețe”, din cauză că are manifestări multiple, necaracteristice.

Prof. Gabriel Ionescu, de la IC Cantacuzino, ne-a declarat că Institutul se confruntă cu multe cazuri de diagnostic greșit. ”Sunt câteva persoane care și-au făcut o faimă din a diagnostica borelioza: un veterinar, un biolog sau un laborant, de la alte clinci, mai ales private. Ne trezim cu pacienți care au acest diagnostic și care cheltuie degeaba mulți bani, până ajung la un laborator de referință, unde se descoperă că a fost o reacție fals pozitivă. Mulți se sperie și merg în străinătate, fără să fie nevoie. Din câte știu eu, laboratorului de la Cantacuzino nu i s-a cerut un diagnostic, în cazul ultra-mediatizat  de care vorbiți, dar nu exclud ca proba să fi  ajuns, totuși, la noi”, a declarat dr. Ionescu.

Unii medici iau în calcul, ca diagnostic, scleroza laterală amiotrofică. Academicianul Contantin Popa ne-a declarat că investigațiile neurologice pot face ușor diferența. ”În unele cazuri de borelioză apar meningite sau encefalite, ori alte tulburări neurologice, ne-a spus acad. Popa. Boala Lyme răspunde la terapia  cu antibiotice, imediat după contaminare. Tulburările apărute tardiv sunt, însă, dificil de vindecat și periculoase. Scleroza laterală amiotrofică este o boală degenerativă, fără legătură cu borelioza. În scleroza amiotrofică se produc tulburări de înghițire și de vorbire, apoi tulburări de mers, iar în final se ajunge la deces, într-un interval de luni sau cel mult ani, medicamentele  reușind doar să întârzie evoluția, nu să vindece. Tratamentul se face după ce s-a pus corect diagnosticul, fiind diferit în cele două situații”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel