EXCLUSIV  Ipoteza victoriei Rusiei în Ucraina. Ambasadorul României la Kiev: „Să fim pregătiți pentru scenariile cele mai negre. Prima țară care poate fi atacată de Putin”

Reuters Marketplace
Reuters Marketplace

Excelența Sa, domnul Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, a punctat asupra importanței pregătirii pentru „orice scenarii” de deznodământ, în cazul agresiunii rusești din Ucraina, în cadrul unei emisiuni la DC News TV.

„Trebuie să privim cu calm lucrurile și, fără a intra în panică, trebuie să ne pregătim pentru orice fel de scenariu. În cazul în care Ucraina va fi înfrântă, consecințele vor fi catastrofale, la nivel global. Ar fi un precedent în ceea ce privește modificarea granițelor, unilateral, prin mijloace militare, care vor putea încuraja și alte autocrații la nivel mondial, în vederea lansării unor astfel de atacuri împotriva vecinilor cu populație mai mică sau forțe armate cu dimensiuni mai reduse. Deci există riscul ca, la nivel global, o ordine mondială care să se bazeze pe reguli, pe legislație internațională, să fie subminată și să asistăm la o cascadă de conflicte militare care să acopere, încet, toate continentele.

Evident că, la nivel regional, acest fenomen se poate manifesta diferit. În cazul nostru, evident, se apropie un stat cu vederi imperialiste de granița noastră, cu o atitudine neo-revizionistă. Asta reprezintă un pericol și sperăm să nu se întâmple. De aceea este important să continuăm să sprijinim Ucraina cu tot ceea ce putem, până când va reuși să învingă și să își apere independența, suveranitatea și integritatea teritorială - singurul rezultat care ne protejează pe noi.

În urma unei evaluări a riscurilor putem observa că sunt țări mai vulnerabile în fața unei agresiuni rusești și Republica Moldova se numără printre acele state care pot fi vizate de către Rusia, într-o a doua etapă. Nu întâmplător, președinta Republicii Moldova, cu ocazia unei vizite la București, în mai multe interviuri, a făcut referire la Ucraina ca fiind scutul care apără Moldova în fața unei eventuale agresiuni rusești. În prezent, Moldova este supusă unei campanii de dezinformare orchestrată la Moscova, este supusă unor atacuri hibride, dar atâta timp cât Ucraina va rezista, riscul unui atac militar împotriva Republicii Moldova este redus. 

Deci mizele sunt foarte mari, iar un eventual succes al Rusiei ar avea consecințe catastrofale la nivel mondial. Noi trebuie să fim pregătiți pentru a face față tuturor scenariilor posibile, inclusiv să fim pregătiți pentru scenariile cele mai negre, dar asta fără a intra în panică. Faptul că ne pregătim pentru astfel de scenarii reduce șansa producerii unor astfel de scenarii - are un element de descurajare foarte important”, a declarat domnul Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel