Marian Chirvase, celebru cascador, cu trei decenii de muncă în studiourile Buftea, peste 70 de filme, a vorbit despre cazul incendiului devastator de la Ferma Dacilor.
Marian Chirvase a spus ce trebuie să conștientizeze oamenii atunci când intră într-o încăpere, astfel încât, în cazul unei situații extreme, să aibă șanse de supraviețuire.
'În primul rând, regret foarte tare faptul că oamenii nu conștientizează importanța unei informații cu privire la ce ai putea să faci pentru a te salva din situații extreme, respectiv accidente de mașină, incendii etc. Cu privire la cazul de față, surpriza a fost și pentru mine pentru că acolo se aflau și niște sportivi. Nu pot să asociez un sportiv cu un bărbat sau cu o femeie care nu face mișcare. Vorbim aici, în cazul sportivilor, despre faptul că ei au alte reacții, musculatură, anturaj față de alte categorii de persoane. Însă ce s-a întâmplat acolo este groaznic. Ori s-au îmbătat și au adormit buștean, ori li s-a pus ceva în mâncare, ori ultima variantă sunt drogurile. Din punctul meu de vedere, doar atunci când te droghezi există posibilitatea ca să nu ai reacție, pur și simplu.', a spus Marian Chirvase.
Alte ipoteze, cu privire la motivele pentru care persoanele nu au putut să se autoevacueze, sunt următoarele: faptul că nu exista scară de ieșire sau, probabil, o singură scară. De asemenea, holul să fi fost îngust sau focul să vină dinspre ieșire.
'O mare greșeală pe care o face, probabil, 99% din populație este că nu conștientizează faptul că, în momentul în care intri într-o casă, locuință, trebuie memorat traseul pentru că în caz de incendiu, cutremur sau alte împrejurări nefaste să avem posibilitate de a ne salva, nu de a rămâne încremeniți de frică.
În cazul focului, reacția trebuie sa fie spontană, nu trebuie pierdută nici o zecime de secundă, de exemplu părintele care a reușit să-și salveze doar un singur copil. A intrat a doua oară și nu a mai reușit să iasă. Este bine ca în cazul focului să avem pe noi îmbrăcăminte de bumbac. Sunt foarte multe de vorbit în ce privește focul.', a zis Marian Chirvase.
'Repet, în cazul despre care vorbim, focul nu a fost într-o mașină, unde nu apuci să faci mai nimic deoarece în cel mai scurt timp face o bubuitură, cade plafonul, ești prins acolo și s-a terminat totul. Însă, aici, focul a fost ceva mai lent, într-o casă de lemn. Însă, chiar și așa nu poate să ardă scrum și tu să nu ieși de acolo la timp. De aceea, ne întoarcem la cele trei supoziții pe care le-am spus anterior', a concluzionat cascadorul Marian Chirvase, pentru DC News.
Marian Chirvase este unul dintre cei mai experimentaţi cascadori români. A jucat în nenumărate filme (Ambasadori, căutăm Patrie (2003), Marfa şi banii (2001), Omul zilei (1997), Căruţa cu mere (1983)) şi a fost cascador sau cascador coordonator pentru altele (Legiunea străină - 2008, Aripile întunericului - 2004, Asfalt tango - 1996, Misterele Bucurestilor -1983). A lucrat cu regizori celebri din ţară şi din străinătate. Cel mai aproape de sufletul său a fost regretatul Sergiu Nicolaescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News