IPP şi SAR se opun noii Legi a sănătății

alina-mungiu
alina-mungiu

Institutul pentru Politici Publice (IPP) și Societatea Academică din România (SAR) nu susțin noua Lege a sănătății. Alina Mungiu-Pippidi, preşedinta SAR, apreciază că noile reglementări vor permite apariţia "băieţilor deştepţi" în acest sistem şi cere Guvernului să retragă proiectul în forma actuală, în timp ce reprezentanţii IPP susţin că actul normativ reprezintă o  tentativa de confiscare a actualului sistem de sănătate de către anumite grupuri de interese, după bunul plac".

Alina Mungiu-Pippidi consideră că, prin noul act normativ, statul va decide ce operatori privaţi intră pe piaţă, iar atât timp cât funcţionarii sunt coruptibili, contractele vor fi obţinute preferenţial de băieţi deştepţi.

”Dacă însă nu plătim direct, ci aceste servicii (ambulanțe - n. red.) concurează toate la un anumit fond de stat, statul va stabili de fapt preţul şi ce firmă e mai eficientă, în mod arbitrar şi preferenţial, cum îi e felul. (...) Că eu nu vorbesc doar din teorie, am prins vremea când astea erau la modă şi le-am şi aplicat, între timp ele nu mai sînt la modă decât la vreo câţiva consultanţi rataţi. Ca atare, acuzele că legea poate crea băieţi deştepţi în sănătate sunt cu totul întemeiate", a declarat Pippidi într-un comunicat de presă.

Alina Mungiu Pippidi nu susține nici intenția Guvernului de a-și asuma răspunderea pe această lege, considerând că ar fi "culmea stupizeniei". "Are legea consecinţe nedorite? Sigur, facem praf sistemul de urgenţă, despre care chiar FMI şi Banca Mondială au spus că e cel mai bun din regiune şi să-l lăsăm în pace. Ca urmare, unii se opun, chiar cei mai buni oameni din sistem, chiar medicii PDL, şi nu ne mai rămîne decît să desăvăşim ceea ce a început stupid şi nedemocratic prin ceea ce e o culme a stupizeniei şi lipsei de democraţie: asumarea răspunderii. Simbolic, înlocuim şi pe Arafat cu Ciohodaru (după vizita la Cotroceni, e pe faţă), ca şi cei care nu citesc să priceapă despre ce e vorba. Periculoasă guvernare", încheie președinta SAR, profesor de politici publice la Hertie School of Governance.

În aceeași termeni duri, și reprezentanții IPP critică textul proiectului de lege și intenția guvernului de asumare a răspunderii pe acest act normativ. "IPP apreciază că preocuparea centrală a legii este asigurarea profitului firmelor de asigurare private, dar şi preluarea administrării întregului sistem (inclusiv al patrimoniului) de către grupuri de interese”, se arată într-un comunicat de presă.

”Având în vedere realitatea din România în care până şi directorii de spitale sunt numiţi pe criterii politice, considerăm justificate temerile publice privind tentativa de confiscare a actualului sistem de sănătate de către anumite grupuri de interese, după bunul plac", opinează reprezentanții IPP.

De asemenea, institutul respinge și propunerea din proiect prin care se stabileşte că Preşedintele CNAS va avea rang de Ministru și cere Ministerului Sănătății să prezinte un raport cu privire la starea actuală a sistemului.

Citește și:

Federația Solidaritatea Sanitară: Legea sănătății să fie adoptată prin referendum

Ritli: Eu nu văd un dezastru în sistemul integrat de urgență

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel