EXCLUSIV  ÎPS Teodosie, acuzat de cumpărare de influență. Avocat Bărbuceanu: Care e pedeapsa pe care o riscă

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Avocatul Bogdan Bărbuceanu a explicat, în exclusivitate pentru DC News, ce riscă Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, dacă va fi găsit vinovat.

Direcția Națională Anticorupție îl acuză pe Înaltpreasfințitul Teodosie că, în luna iulie a anului 2023, ar fi promis o sumă considerabilă unui om de afaceri, reprezentând un procent dintr-o sumă pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului. Se pare că această sumă a fost destinată finanțării unor lucrări de construcție sau reabilitare a unor unități de cult aflate sub autoritatea Arhiepiscopiei Tomisului.

„Suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă“, se arată în comunicatul DNA.

L-am contactat pe avocatul Bogdan Bărbuceanu pentru a ne spune care este pedeapsa pe care o riscă Arhiepiscopul Tomisului dacă va fi găsit vinovat pentru săvârșirea faptei.

„Pentru promisiunea, oferirea sau darea de bani sau alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, pentru a-l determina să facă sau să nu facă acel gest, pedeapsa este de 2-7 ani, pentru că vorbim de cumpărare de influență, conform Articolului 292 din Codul Penal.

Chiar dacă el ar fi promis că va da, constituie această infracțiune, dar rămâne totuși să se facă dovada că aceste fapte au existat. Organul judiciar trebuie să stabilească, pentru că au fost „n“ cazuri în care am avut chiar și flagrant, iar apoi s-a dovedit că fapta, cel puțin din latura subiectivă, adică vinovăția făptuitorului, nu a fost săvârșită. Au fost „n“ clasări. Dar, dacă lucrurile din perspectiva elementelor probatorii, se concretizează, riscă de la 2 la 7 ani. De asemenea, practica judiciară ne arată că nu se dispune suspendarea și alte soluții mai favorabile. Executarea este una propriu-zisă“, a pus avocatul Bărbuceanu.

În ceea ce privește posibilitatea ca Înaltpreasfințitul Teodosie să fi fost provocat pentru a fi de acord cu „înțelegerea” respectivă, avocatul Bărbuceanu spune că este vorba doar de o circumstanță atenuantă și nu un element de neimputabilitate.

„Faptul că ar fi fost provocat nu reprezintă decât o circumstanță atenuantă. Nu înlătură dispunerea penală, nu este cauză justificativă și nu este cauză de neimputabilitate. Chiar dacă el a fost provocat, se poate constata în cel mai bun caz, favorabil lui, ca și circumstanță atenuantă. La neimputabilitate e vorba de constrângerea fizică sau morală.“, a mai explicat avocatul Bărbuceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel