Arhiepiscopia Tomisului a venit cu clarificări privitoare la declarațiile Înaltpreasfințitului Teodosie despre adulter.
Într-un mesaj postat pe Facebook, Arhiepiscopia Tomisului a clarificat declarațiile Înaltpreasfințitului Teodosie despre comiterea de adulter atunci când un bărbat se căsătorește cu o femeie divorțată.
„Față de informațiile difuzate în ultima vreme de mai multe publicații și posturi media în legătură cu răspunsul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, oferit unui ascultător al Radio Dobrogea în data de 7.02.2024 în cadrul emisiunii „Cuvântul Ierarhului”, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:
1. Potrivit învățăturii Mântuitorului nostru Iisus Hristos divorțul nu poate fi transformat într-o bagatelă și totodată nu poate fi invocat de către unul dintre soți decât atunci când celălalt soț comite păcatul adulterului: „S-a zis iarăşi: "Cine va lăsa pe femeia sa, să-i dea carte de despărţire". Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârşească adulter, şi cine va lua pe cea lăsată săvârşeşte adulter” (Matei 5, 31-32).
2. În cazul indicat de către ascultătorul Radio Dobrogea, respectiv al posibilității căsătoriei dintre un bărbat necăsătorit și o femeie divorțată, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a răspuns în acord cu învățătura creștin-ortodoxă, aplicabilă propriilor credincioși (Cf. Statut BOR art. 8, alin. 3), că preotul trebuie să lămurească în ce condiții a avut loc divorțul, astfel încât bărbatul ortodox necăsătorit să nu se facă părtaș la un păcat grav.
3. Bineînțeles, dovedind o îngrijorătoare lipsă de cultură religioasă, publicațiile și posturile media care au difuzat ideea falsă că Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie ar interzice orice căsătorie dintre un bărbat necăsătorit și o femeie divorțată nu au mai avut răbdarea profesională de a verifica dacă afirmațiile ierarhului, efectuate pe o speță concretă, sunt acoperite de învățătura propriului cult. Regretăm aceste abordări tendențioase și generalizante, care indică, în aprecierea noastră, un comportament neprofesionist prin lipsa de interes față de documentarea unui articol sau a unei știri.
4. Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie s-a exprimat în cadrul unor drepturi și libertăți fundamentale garantate de legislația internațională și națională. Compătimim pe cei ce, în numele unor percepții eronate despre religie, se străduiesc să submineze tocmai garanțiile lumii libere și democratice. Tocmai acestor bezbojnici „gardieni” ai democrației le amintim: „Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie. Acest drept implică libertatea de a-și schimba religia sau convingerea, precum și libertatea de a-și manifesta religia sau convingerea individual sau colectiv, în public sau în particular, prin intermediul cultului, învățământului, practicilor și îndeplinirii riturilor” (Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene art.10, alin. 1).“, a transmis Arhiepiscopia Tomisului într-un comunicat postat pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News