Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a făcut apel duminică la protestatari pentru a contribui la revenirea la viaţa obişnuită în ţară şi a afirmat că revoltele costă economia 'miliarde de dolari', transmite Reuters.
Peste 250 de persoane au murit la Bagdad şi în sudul Irakului de la declanşarea protestelor la începutul lunii octombrie, generate de nemulţumirea populaţiei faţă de corupţie şi de greutăţile economice cu care se confruntă. Într-un comunicat dat publicităţii duminică seara, Abdul Mahdi afirmă că protestele care 'au scuturat sistemul politic' şi-au atins scopul şi trebuie să înceteze să mai afecteze comerţul şi activităţile economice ale ţării.
'Ameninţarea intereselor petrolului şi blocarea drumurilor care duc spre porturile Irakului provoacă pierderi imense ce depăşesc miliarde de dolari' susţine premierul Abdul Mahdi, care a avertizat că revoltele riscă să conducă la creşterea preţurilor bunurilor de larg consum. Începând de miercuri au fost oprite operaţiunile în principalul port irakian la Golful Persic, Umm Qasr, în care sunt descărcate mare parte a importurilor de cereale, uleiuri vegetale şi zahăr. Mii de protestatari au blocat toate drumurile ce duc spre port.
Sâmbătă, poliţia a folosit focuri şi gaze lacrimogene în încercarea de a dispera protestatarii şi de a debloca aceste drumuri, dar au eşuat în încercarea de a-i termina să plece. Protestele declanşate în octombrie au izbucnit după aproximativ doi ani de relativă stabilitate. În pofida rezervelor mari de petrol, mulţi irakieni trăiesc în sărăcie, având acces limitat la apă curată, curent electric, servicii medicale şi educaţie, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News