Iran a atacat Pakistan cu rachete. A treia țară atacată în mai puțin de 24 de ore

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Deși nu a recunoscut inițial atacul, presa de stat din Pakistan a anunțat că două baze ale unor grupări paramilitare au fost răvășite de rachetele și dronele din Iran.

Iran a declarat că a lansat atacuri vizând ceea ce consideră a fi baze ale grupului militant Jaish al-Adl în Pakistan, făcând astfel ca Iranul să fie a treia țară atacată direct în ultimele 24 de ore.

Două baze ale grupului militant Baluchi Jaish al Adl din Pakistan au fost vizate marți de rachete, au raportat media de stat iraniene, în ziua în care Gardienii Revoluției ai Iranului au atacat ținte în Irak și Siria cu rachete. Grupul militant a efectuat în trecut atacuri împotriva forțelor de securitate iraniene în zona de frontieră cu Pakistan. "Aceste baze au fost lovite și distruse de rachete și drone", au raportat media de stat iraniene, fără a oferi detalii suplimentare, notează Reuters.

Agenția media IRNA, controlată de stat, a declarat că Iranul a utilizat rachete și drone pentru a ataca Jaish al-Adl, care este desemnată ca organizație teroristă străină de către Departamentul de Stat al SUA.

Pakistanul nu a recunoscut imediat atacul, potrivit sursei menționate.

Cu mai puțin de 24 de ore în urmă, Iranul a lovit și ținte în Siria și Irak cu rachete balistice.

Aceste atacuri survin în contextul unei intensificări a tensiunilor în regiune din cauza îngrijorărilor că războiul în desfășurare al Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza ar putea deveni un conflict mai amplu.

Declarațiile oficiale ale SUA, după atacul Iranului asupra Irakului

”Vom continua să evaluăm situația, dar primele indicații sugerează că aceasta a fost o serie de lovituri iresponsabile și imprecise. Statele Unite susțin suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Irakului”, a declarat Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, într-o declarație.

Anterior, Gărzile Revoluționare ale Iranului au declarat că ”unul dintre principalele sedii de spionaj ale Mossad din regiunea Kurdistan din Irak a fost distrus cu rachete balistice”. O declarație a precizat că a fost ”ca răspuns la recentele atrocități ale regimului sionist”.

Iranul a mai efectuat atacuri în regiunea Kurdistan din Irak, susținând că zona este folosită de grupuri separatiste iraniene și de agenți ai Israelului.

Într-o declarație oficială, premierul kurd irakian Masrour Barzani a condamnat atacul asupra Irbilului ca fiind o ”crimă împotriva poporului kurd”. Un important om de afaceri, Peshraw Dizayee, s-a aflat printre cei patru civili uciși, a declarat Partidul Democrat din Kurdistan, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel