Deși nu este confirmat succesul lansării, Occidentul se teme că astfel de încercări pot spori capacitatea rachetelor nucleare ale Iranului.
Iran a anunțat sâmbătă că a efectuat cu succes o lansare de satelit în cea mai înaltă orbită până în prezent, în cadrul unui program despre care Occidentul se teme că îmbunătățește rachetele balistice ale Teheranului.
Anunțul survine în contextul în care tensiunile ridicate cuprind Orientul Mijlociu în legătură cu războiul continuu al Israelului împotriva grupării Hamas în Fâșia Gaza și la doar câteva zile după ce Iranul și Pakistanul au efectuat raiduri aeriene reciproce, notează voanews.
Satelitul Soraya a fost plasat într-o orbită la 750 de kilometri deasupra suprafeței Pământului cu ajutorul unei rachete cu trei trepte, a anunțat agenția de știri IRNA, controlată de stat. Anunțul nu a precizat imediat scopul satelitului.
Lansarea a făcut parte din programul spațial al Gărzilor Revoluționare din Iran, alături de programul spațial civil al țării, conform raportului.
Nu există confirmare independentă imediată că Iranul ar fi plasat cu succes satelitul în orbită.
Statele Unite au declarat anterior că lansările de sateliți ale Iranului încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU și au cerut Teheranului să nu desfășoare nicio activitate legată de rachete balistice capabile să transporte arme nucleare. Sancțiunile ONU legate de programul de rachete balistice al Iranului au expirat în octombrie anul trecut.
Evaluarea amenințărilor la nivel mondial a comunității de informații a SUA pentru anul 2023 a declarat că dezvoltarea vehiculelor de lansare a sateliților "reduce perioada de timp" pentru ca Iranul să dezvolte o rachetă balistică intercontinentală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu