Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, vineri, capturarea a două petroliere din Grecia, în Golful Persic, după ce autorităţile elene au blocat, la solicitarea Statelor Unite, o navă iraniană, în Marea Mediterană.
„Au fost capturate vineri două petroliere din Grecia, din cauza neregulilor comise", au comunicat Gardienii Revoluţiei din Iran, conform cotidianului Le Figaro.
Ministerul grec de Externe a acuzat Iranul de „piraterie" maritimă. „Au fost capturate violent două nave. Aceste acţiuni sunt asimilabile pirateriei", a reacţionat Ministerul de Externe de la Atena, citat de agenţia The Associated Press.
Timothy Hawkins, un reprezentant al Flotei a V-a a SUA, activă în Orientul Mijlociu, a anunţat că acţiunile Iranului sunt urmărite atent.
Grecia a anunţat joi că a decis confiscarea petrolului aflat la bordul unei nave iraniene oprite recent în Marea Mediterană. Măsura de confiscare a încărcăturii a fost aplicată la solicitarea Statelor Unite, din cauza încălcării sancţiunilor internaţionale impuse Iranului. „Este vorba despre o intervenţie judiciară a autorităţilor americane", a declarat un oficial de la Atena, notează Mediafax.
Relaţiile dintre Iran şi Occident rămân tensionate din cauza impasului în negocierile pe tema relansării Acordului nuclear iranian.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri cancelarului Austriei, Karl Nehammer, că acuzaţiile la adresa Rusiei privind responsabilitatea blocării exporturilor de alimente din Ucraina sunt „lipsite de fundament", conform Kremlinului.
„Vladimir Putin a subliniat că încercările de a face Rusia responsabilă de dificultăţile în livrarea produselor agricole pe pieţele mondiale sunt lipsite de fundament", anunţă Preşedinţia de la Moscova, potrivit cotidianului Le Figaro. Acesta este mesajul pe care Vladimir Putin i l-a transmis cancelarului Austriei, Karl Nehammer, în cursul unei conversaţii telefonice desfăşurate vineri.
Liderul de la Kremlin a atribuit din nou amplificarea crizei alimentare la nivel internaţional "sancţiunilor antiruse impuse de Statele Unite şi de Europa".
Joi, Vladimir Putin a cerut, într-o conversaţie cu premierul italian Mario Draghi, anularea sancţiunilor antiruse impuse de Occident şi a acuzat autorităţile ucrainene că nu acceptă culoare umanitare pentru exporturile de cereale pe Marea Neagră. Putin a subliniat că Rusia este pregătită să contribuie „semnificativ" la depăşirea crizei alimentare mondiale, condiţionând însă acest lucru de "anularea de către Occident a restricţiilor motivate politic impuse Rusiei", a anunţat Kremlinul, conform agenţiei italiene Adnkronos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News