Iranul a emis primele condamnări la moarte pentru protestatari. Susținătorii drepturilor omului vin să conteste decizia.
O instanță din Iran a pronunțat prima condamnare la moarte a unei persoane arestate pentru că a participat la protestele care au cuprins țara, a tranmis presa de stat. Un tribunal revoluționar din Teheran a constatat că inculpatul, care nu a fost numit, a incendiat o unitate guvernamentală și este vinovat de „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”. O altă instanță a condamnat cinci persoane la închisoare între cinci și 10 ani, sub acuzații de periclitarea securității naționale și a ordinii publice.
Un grup ce susține drepturile omului a avertizat că autoritățile ar putea planifica „execuții pripite”. Cel puțin 20 de persoane se confruntă în prezent cu acuzații pedepsite în Iran cu moartea, a declarat Iran Human Rights, organizație cu sediul în Norvegia, citând rapoarte oficiale. Directorul acesteia, Mahmood Amiry-Moghaddam, a cerut comunității internaționale să ia măsuri urgente și „avertizează ferm Republica Islamică cu privire la consecințele execuției protestatarilor”.
Protestele împotriva instituției clericale din Iran au izbucnit în urmă cu două luni, după moartea în custodia autorităților a unei tinere reținute de poliția morală pentru că ar fi încălcat regulile stricte privind hijabul. Se estimează că potestele s-au răspândit în 140 de orașe și au evoluat în cea mai importantă provocare pentru Republica Islamică în peste un deceniu. Cel puțin 326 de protestatari, inclusiv 43 de copii și 25 de femei, au fost uciși într-o represiune violentă de către forțele de securitate, potrivit Iranului pentru Drepturile Omului.
Agenția de Știri dedicată Activiștilor pentru Drepturile Omului (HRANA), care are sediul și în afara țării, a estimat numărul morților la 339 și a declarat că alți 15.300 de protestatari au fost reținuți. De asemenea, a raportat moartea a 39 de persoane ce asigurau securitatea. Liderii Iranului au descris protestele drept „revolte” instigate de inamicii străini ai țării.
Săptămâna trecută, șeful sistemului judiciar Gholamhossein Mohseni Ejei a declarat că „făptuitorii cheie” ar trebui identificați cât mai curând posibil și pronunțate sentințe care ar avea un efect descurajant asupra altora. El a avertizat că „revoltații” ar putea fi acuzați de „moharebeh” (vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu), „efsad fil-arz” (corupție pe Pământ) și „baghy” (răzvrătire armată), toate acestea putând fi pedepsite cu moartea în Sharia Iranului, pe care este bazat sistemul juridic.
Cei care dețin și folosesc o armă albă sau o armă de foc, care perturbă securitatea națională sau ucid pe cineva ar putea primi „qisas” (răzbunare în natură), a spus el, răspunzând, aparent, la un apel pentru justiție retributivă din partea a 272 din cei 290 de membri ai parlamentului iranian. Peste 2.000 de persoane au fost deja acuzate de participarea la „recentele revolte”, potrivit cifrelor sistemului judiciar.
Duminică, presa locală a citat oficiali din justiție spunând că 164 au fost acuzați în provincia de sud Hormozgan, alte 276 în provincia centrală Markazi și 316 în provincia vecină Isfahan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News