Iranul acceptă să discute cu Ucraina despre atacurile rușilor cu drone

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Iranul și Ucraina au discutat la nivel diplomatic despre atacurile cu drone din ultimele săptămâni.

Publicitate

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian i-a comunicat telefonic omologului său ucrainean Dmitro Kuleba că este dispus să discute despre atacurile ruse cu drone, conform Agerpres.

"Suntem gata să discutăm şi să lămurim asta în întâlniri tehnice bilaterale cu Kievul", a spus şeful diplomaţiei de la Teheran, conform unui comunicat de pe site-ul de internet al ministerului. Amirabdollahian a afirmat că Iranul are relaţii bune cu Rusia şi colaborează militar de multă vreme cu această ţară, iar Teheranul este împotriva războiului din Ucraina şi respinge participarea directă la acest conflict.

Forţele armate ucrainene au anunţat vineri că a doborât peste 300 de drone de tip Shahed-136 de producţie iraniană, folosite de Rusia. Un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a susţinut că există informaţii potrivit cărora Rusia a comandat din Iran 2400 de astfel de drone. Până acum, oficialii iranieni nu au dezminţit că le furnizează drone ruşilor. Iranul nu a criticat niciodată invadarea Ucrainei de către Rusia şi chiar a apreciat că este o reacţie justificată la extinderea spre est a NATO.

Iranul a fost exclus de la ceremonia Premiului Nobel la Stockholm

Ambasadorul Iranului a fost exclus de la ceremonia de anul acesta a Premiului Nobel la Stockholm din cauza ”situației grave” din țară, a declarat vineri fundația privată care administrează prestigioasele premii.

La începutul acestei săptămâni, trimișii Rusiei și Belarusului au fost interziși să participe la evenimentul strălucitor din cauza războiului din Ucraina.

”Credem că, având în vedere situația gravă și în creștere, ambasadorul Iranului nu ar trebui invitat la ceremonia de decernare a Premiului Nobel”, a spus Fundația Nobel într-un comunicat. În mod normal, ambasadorii staționați în Suedia sunt invitați la evenimentul anual din 10 decembrie.

Cu sloganul #WomanLifeFreedom, demonstrațiile din Iran s-au concentrat mai întâi pe drepturile femeilor și pe hijabul mandatat de stat sau basma pentru femei. Dar au evoluat rapid în apeluri de a înlătura clericii șiiți care au condus Iranul de la Revoluția Islamică din 1979, scrie AP News, potrivit Agerpres.

Protestele au adunat, de asemenea, studenți universitari, sindicatele, prizonieri și minoritățile etnice precum kurzii de-a lungul graniței Iranului cu Irakul. De când au izbucnit protestele, forțele de securitate au tras cu muniție reală și gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstrațiile, ucigând peste 200 de persoane, potrivit grupărilor pentru drepturi.

La începutul acestei săptămâni, fundația a mai spus că își va continua practica de a invita liderii tuturor partidelor din parlamentul suedez, cu excepția democraților suedezi anti-imigrație. 

După 11 septembrie, partidul este al doilea ca mărime din Parlament și un partener apropiat al noului guvern de centru-dreapta. Partidul a căutat să se distanțeze de rădăcinile sale de extremă dreaptă.

Premiile Nobel sunt întotdeauna înmânate pe 10 decembrie, aniversarea morții fondatorului premiului Alfred Nobel în 1896.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel