La o zi după ce Joe Biden încheie primul său turneu în Orientul Mijlociu ca președinte, Iranul acuză SUA că incită la tensiuni regionale.
Iranul a acuzat Statele Unite că încearcă să incite tensiuni în Orientul Mijlociu prin ”Iranofobie”, acuzație venind la o zi după ce Joe Biden și-a încheiat primul turneu în regiune în calitate de președinte al SUA, potrivit Al Jazeera.
”SUA încearcă din nou să creeze tensiuni și crize în regiune, bazându-se pe politica eșuată a iranofobiei”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.
Declarația a spus că SUA a fost ”prima țară care a utilizat o bombă nucleară, că interferează constant în afacerile altor țări, au declanșat conflicte armate și au vândut cantități masive de arme în regiune”.
Referindu-se la sprijinul continuu al Washingtonului pentru arheinamicul Iranului, Israel, Kanani a spus că SUA sunt ”principalul accesoriu al ocupației continue pe pământurile palestiniene, crimelor zilnice ale regimului împotriva palestinienilor și apartheidului”.
Comentariile guvernului iranian au venit după ce Biden a vizitat Israelul și rivalul Arabia Saudită, prima sa călătorie în calitate de președinte al SUA având ca scop contracararea influenței iraniene în regiunea Orientului Mijlociu.
La Summitul de la Jeddah care a reunit șase membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), precum și Egipt, Iordania și Irak, Biden le-a promis liderilor arabi că Washingtonul nu se retrage din regiune.
”Nu vom pleca și nu vom lăsa un vid care să fie umplut de China, Rusia sau Iran”, a spus el.
La începutul acestei săptămâni, Președintele iranian Ebrahim Raisi a promis un ”răspuns dur și regretabil” dacă SUA și aliații săi ar face o ”greșeală” în ceea ce privește Iranul.
În declarațiile comune lansate în timpul vizitei lui Biden în Israel, precum și la Jeddah, s-a pus accent pe eforturile conduse de SUA de a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară.
În declarația sa, Ministerul de Externe iranian a reînnoit promisiunea Teheranului de a nu căuta arme nucleare și a respins ”acuzațiile false” făcute de SUA, deoarece ”închide ochii” asupra programului nuclear al Israelului de zeci de ani.
Citește și:
Într-un interviu acordat postului de televiziune israelian Channel 12, înregistrat marţi, înainte ca Biden să plece de la Washington, dar difuzat miercuri, Biden a spus că ar menţine Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran (IRGC) pe lista SUA cu organizaţiile teroriste străine (FTO), chiar dacă acest lucru ar însemna finalul acordului din 2015 cu Iranul.
"Dacă aceasta ar fi ultima soluţie, da"
Întrebat dacă declaraţiile sale anterioare - conform cărora va împiedica Iranul să obţină o armă nucleară - înseamnă că va folosi forţa împotriva Iranului, Biden a răspuns:
"Dacă aceasta ar fi ultima soluţie, da". Iranul neagă că încearcă să obţină arme nucleare, afirmând că programul său nuclear are doar obiective paşnice. Teheranul a încheiat un acord cu şase puteri mondiale în 2015, ce limitează programul nuclear iranian, în schimbul atenuării sancţiunilor economice.
Preşedintele american, Donald Trump, a ieşit din acord în 2018 şi a reimpus sancţiuni mai aspre împotriva Iranului, ceea ce a determinat Teheranul să înceapă să încalce limitele nucleare convenite în acord. Eforturile de revitalizare a acordului au eşuat până acum.
În martie, negociatorii păreau a se apropia de un nou acord, dar discuţiile s-au blocat în mare parte din cauza refuzului SUA în faţa solicitării Teheranului ca Washingtonul să elimine IRGC de pe lista organizaţiilor teroriste.
Întrebat dacă este hotărât să menţină IRGC pe lista FTO, chiar dacă acest lucru ar însemna sfârşitul acordului, Biden a răspuns: "Da". IRGC - o facţiune politică puternică din Iran - controlează un imperiu de afaceri, precum şi forţe militare şi de spionaj de elită, pe care Washingtonul le acuză de o campanie de terorism global. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News