Iranul, afectat de sancţiuni, a aprobat miercuri un plan de reducere a inflaţiei şi de schimbare a numelui monedei naţionale, rialul iranian, o practică deja aplicată de populaţie pentru a facilita tranzacţiile, relatează AFP.
"Cabinetul a aprobat astăzi (miercuri) un proiect de lege pentru a tăia patru zerouri din valoarea cotată a monedei şi pentru a face 'tomanul' moneda noastră naţională", a declarat presei, la Teheran, purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Rabiei.
Rialul iranian a înregistrat o depreciere încă de anul trecut. În urmă cu trei ani, un dolar era echivalent cu aproximativ 37.000 de riali, iar anul trecut un dolar era aproximativ 180.000 de riali.
Această depreciere survine după anunţul preşedintelui american Donald Trump de retragere a Statelor Unite din acordul nuclear internaţional din 2015 şi restabilirea sancţiunilor împotriva Iranului.
În faţa birourilor de schimb valutar s-au format cozi lungi, înainte ca guvernul să ia măsuri drastice, arestând angajaţii de la case de schimb valutar care nu aveau autorizaţie şi îngheţând conturile speculanţilor.
În prezent, un dolar este tranzacţionat pentru 120.000 de riali, în timp ce rata oficială este de 42.000 de riali la un dolar.
Aceasta înseamnă că persoanele fără card bancar trebuie să aibă asupra lor teancuri de bancnote pentru a face cea mai mică achiziţie zilnică. De exemplu, un suc de fructe costă în jur de 200.000 de riali.
Pentru a simplifica tranzacţiile, iranienii au numit de multă vreme 'tomanul' drept moneda lor prin eliminarea unui zero, un sistem confuz pentru vizitatorii străini.
Guvernul a luat în considerare această realitate în acest nou plan, care trebuie trimis Parlamentului pentru o aprobare finală.
FMI a prognozat o contracţie a economiei cu 6% în acest an din cauza sancţiunilor şi instabilităţii din Orientul Mijlociu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci