Iranul se laudă ca a dezvoltat o rachetă de croazieră cu o capacitate de a lovi ținte aflate la mare distanță.
Iranul a dezvoltat o rachetă de croazieră cu raza de acţiune de 1.650 km, a declarat vineri comandantul forţelor aeriene ale Gardienilor Revoluţiei, amiralul Hajizadeh, transmite Reuters.
'Racheta noastră de croazieră cu o rază de 1.650 km a fost adăugată arsenalului de rachete al Republicii islamice a Iranului', a spus amiralul Hajizadeh la televiziunea de stat.
Aceasta a difuzat ceea ce a prezentat ca fiind primele imagini cu noua rachetă de croazieră Paveh.
Iranul şi-a extins programul de rachete, mai ales de rachete balistice, în pofida opoziţiei Statelor Unite şi a îngrijorării exprimate de ţări europene. Teheranul spune că programul este pur defensiv şi cu scop de descurajare.
În noiembrie, Pentagonul a afirmat că SUA sunt sceptice în ce priveşte declaraţiile lui Hajizadeh conform cărora Iranul a dezvoltat o rachetă balistică hipersonică.
Iranul a adăugat marţi pe lista de sancţiuni 13 entităţi şi persoane din Uniunea Europeană şi 23 din Franţa, Regatul Unit şi Germania, printre altele, ca răspuns la sancţiunile impuse cu o zi înainte de UE, notează AFP.
Teheranul a adăugat "'următoarele persoane şi entităţi din regimul UE şi Regatul Unit pe lista sa de sancţiuni, pentru sprijinirea terorismului (...), ingerinţă în afacerile interne ale ţării şi incitare la violenţă şi tulburări în Iran", a indicat Ministerul de Externe iranian într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul său.
Sancţiunile iraniene includ măsuri financiare şi interzicerea eliberării vizelor de intrare în ţară, potrivit ministerului.
Pe lista de sancţiuni se află mai multe companii militare, precum şi miniştri şi parlamentari din diverse ţări europene şi europarlamentari, în special ministrul francez Isabelle Rome, responsabilă cu egalitatea între bărbaţi şi femei, diversitate şi egalitatea de şanse, europarlamentarul belgian Frédérique Ries şi deputaţii germani Roderich Kiesewetter şi Renata Alt.
În Franţa, aceste măsuri îl vizează şi pe ministrul industriei, Roland Lescure, candidatul ecologist la prezidenţialele din 2022, Yannick Jadot, şi concernul din domeniul apărării Thales.
Luni, doi miniştri iranieni şi alte 30 de persoane au fost sancţionaţi de Uniunea Europeană pentru reprimarea manifestaţiilor declanşate în Iran prin moartea, pe 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini.
Iranul anunţase pe 25 ianuarie o serie de sancţiuni împotriva a 25 de persoane şi entităţi din Uniunea Europeană şi nouă din Regatul Unit, ca reacţie la sancţiunile impuse de acesta din urmă cu două zile mai devreme, reatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News