Iranul a decis să atace Israelul.
Iranul a decis să atace Israelul, a declarat ministrul de externe Israel Katz, în contextul unei intense presiuni diplomatice pentru a evita orice altă acțiune militară care ar putea declanșa un război direct între Republica Islamică și statul evreu, potrivit The Jerusalem Post.
Mesajul Iranului a fost transmis Israelului prin intermediul ministrului de externe ungar Péter Szijjártó, care l-a sunat direct pe Katz pentru a-i explica că a primit această informație de la ministrul de externe iranian în exercițiu, Ali Bagheri.
"Iranul ne-a informat că intenționează să atace Israelul", a declarat Katz, adăugând că "lumea ar trebui să ceară Iranului un preț pentru orice acțiune agresivă pe care o întreprinde".
"A decis să atace Israelul de mai mult timp. Dar l-a atacat? Nu l-a atacat! Încă nu au atacat. Sunt ministrul de Externe iordanian şi fost ministru al Apărării, Serghei Șoigu, la Teheran. Nu ne aşteptăm, cât sunt ei acolo, să atace.
Probabil că va fi un atac pe două direcții. Pe de-o parte, atac cu rachete şi drone, cu tot ce are Iranul, tot ce zboară către Israel - cum s-a întâmplat pe 13 aprilie. Atunci au tras 1.000 de proiectile şi au căzut trei, o fetiţă a fost rănită.
"Impactul internaţional este devastator"
Apărarea antiaeriană israeliană este extrem de performantă, dar problema este că, probabil, Hezbollah din Liban va ataca nordul Israelului. Şi aici este o problemă mare, fiindcă, pentru a contracara atacul, Israelul trebuie să intre în Liban. Dacă se intră în Liban, Libanul devine teren de luptă şi asta înseamnă că fosta Elveţie a Orientului Mijlociu devine din nou o ţară în ruine, aşa cum a mai fost de câteva ori în istoria recentă.
Nu numai asta este o problemă, ci şi impactul internaţional. Lasă ca Israelul luptă pentru supravieţuire - este singura democraţie din regiune care luptă pentru aşa ceva -, dar impactul internaţional este devastator. Eu cred că bursele, căderea lor are legătură şi cu conflictul de acolo, plus că nu ştim ce se întâmplă cu preţul petrolului, o criză mondială. Zona este un butoi cu pulbere. Dacă el explodează, schijele sar în toată lumea. Să fie foarte clar! Cine crede că războiul rămâne strict în zona Orientului Mijlociu nu a trăit istoria recentă", a spus analistul politic Bogdan Chirieac pentru DCNews.
Președintele american Joe Biden l-a asigurat, joi, pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că Statele Unite sunt "angajate" securității Israelului în fața "tuturor ameninţărilor din partea Iranului". În același timp, Hamas caută în structurile sale un înlocuitor pentru Haniyeh.
"Preşedintele şi-a reafirmat angajamentul pentru securitatea Israelului împotriva tuturor ameninţărilor din partea Iranului, inclusiv din partea grupărilor teroriste care acţionează prin împuternicire, cum sunt Hamas, Hezbollah şi Houthi", a subliniat preşedinţia americană.
Joi seara, Hezbollah a anunțat că a lansat mai multe rachete către nordul Israelului, ca reacție la un atac în care au fost uciși patru sirieni în sudul Libanului. Acesta este primul atac al grupării libaneze de la uciderea liderului său militar, Fuad Shukr, marți seara, într-un atac atribuit Israelului.
Iranul și aliații săi au avertizat că pregătesc represalii împotriva Israelului după asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, ale cărui funeralii au atras mii de persoane la Teheran.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu