Despre acest lucru a anunțat procurorul general Mohammad, Jafar Montazeri, într-un comunicat publicat de agenția de presă ”Isna”.
Publicitate
După două luni și jumătate de proteste în masă, Iranul a desființat poliția moralității. Decizia a fost anunțată de procurorul general, Mohammad Jafar Montazeri, într-un comunicat difuzat de agenția de presă ”Isna”.
”Poliția morală nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar și a fost desființată”, a spus procurorul general, potrivit Agenzia Nova.
Protestele care au loc în țară de la jumătatea lunii septembrie au izbucnit în urma morții femeii kurde, Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a murit pe 16 septembrie în urma arestării ei de către poliția morală iraniană pentru că nu a purtat corect vălul.
Până acum sunt 470 de oameni uciși, dintre care 64 ar fi minori. Protestatarii arestați sunt 18.210, dintre care 584 studenți. Au fost raportate și 61 de victime dintre forțele de securitate.
Ieri, pentru prima dată de la izbucnirea protestelor, autoritățile iraniene au anunțat moartea a peste 200 de persoane. Justiția iraniană a condamnat cel puțin șase protestatari la moarte și alte mii de persoane au fost inculpate pentru rolul lor în revolte.
Pe 24 noiembrie, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a cerut Iranului să pună capăt ”utilizarii inutile și disproporționate a forței” împotriva manifestanților.
Cinci persoane au fost ucise de forțele de securitate iraniene în timpul protestelor care au fost provocate de moartea tinerei Mahsa Amini, care a murit în custodia poliției, potrivit unei agenții de monitorizare a drepturilor omului. Organizația Hengaw pentru Drepturile Omului, o organizație înregistrată în Norvegia, care monitorizează încălcările drepturilor în Iran, a declarat că cinci persoane au fost împușcate fatal în timpul manifestațiilor din regiunea kurdă a Iranului, luni. Hengaw a spus că alte 75 de persoane au fost rănite în alte orașe în weekend.
Înaltul comisar interimar pentru drepturile omului, Nada Al-Nashif, a emis marți o declarație care arată îngrijorare la „răspunsul violent al forțelor de securitate iraniene” la demonstrații.
Între timp, guvernatorul Teheranului, Mohsen Mansouri, i-a acuzat pe protestatari că au atacat poliția și au distrus proprietățile publice, susținând într-o postare de pe Twitter că protestatarii au fost „complet organizați și instruiți să creeze tulburare în Teheran”. CNN nu a putut verifica în mod independent rapoartele despre decese și răniți. Protestele au izbucnit după moartea lui Mahsa Amini, o femeie iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit la Teheran, după ce a fost arestată de Poliția Moralității Iranului săptămâna trecută.
Oficialii iranieni au declarat că Amini a murit vineri după ce a suferit un „atac de cord” și a intrat în comă în urma arestării sale de săptămâna trecută. Cu toate acestea, familia ei a spus că tânăra nu avea nicio afecțiune cardiacă preexistentă. Imaginile de pe camerele de securitate editate lansate de media de stat din Iran au părut să o arate pe Amini în timp ce se prăbușește la pământ într-un centru de „reeducare” unde a fost luată pentru a primi „îndrumare” pentru ținuta ei... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu