Sancțiuni Iran. Franța se apropie de SUA și se distanțează de Merkel

Europa ar trebui să reintroducă sancţiunile contra Iranului în cazul în care Teheranul încalcă părţi ale acordului nuclear încheiat cu marile puteri în 2015, a afirmat o sursă apropiată preşedinţiei franceze, citată de Reuters. 

Agenţia de presă iraniană IRIB a relatat luni că Teheranul va relua o parte a programului său nuclear ca răspuns la decizia SUA de a se retrage din acordul internaţional semnat cu Iranul în urmă cu patru ani, dar a adăugat că partea iraniană nu intenţionează să adopte o măsură similară. Şeful statului iranian urmează să facă miercuri un anunţ pe acest subiect.

Noi nu dorim ca Teheranul să anunţe mâine acţiuni care ar încălca acordul nuclear, pentru că în acest caz noi, europenii, am fi obligaţi să reintroducem sancţiuni conform termenilor acordului. Nu vrem acest lucru şi sperăm că iranienii nu vor lua această decizie, a menţionat sursa citată.

La 8 mai 2018, preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea ţării sale din acordul respectiv şi, în consecinţă, au reintrodus sancţiuni dure asupra Teheranului, inclusiv asupra exporturilor iraniene de petrol cu intenţia declarată de reducere totală a lor. Trump încă nu era preşedinte la data încheierii acordului dintre marile puteri şi Iran.

Caracter absolut defensiv



Teheranul a declarat în numeroase ocazii că programul său de rachete balistice nu are nimic de-a face cu activitatea sa nucleară şi că are un caracter absolut defensiv, iar sprijinul acordat altor ţări din Orientul Mijlociu nu priveşte Washingtonul.

Conform acordului din 2015, Iranul şi-a limitat capacitatea de îmbogăţire a uraniului în schimbul ridicării majorităţii sancţiunilor internaţionale ce fuseseră impuse Teheranului. Inspectorii ONU au verificat constant conformarea Iranului cu prevederile acordului.

Ceilalţi semnatari ai documentului sunt Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China şi au anunţat că rămân angajate faţă de acord.

Vezi și: SUA trimit în Orientul Mijlociu bombardierele B 52

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel